fbpx
16.5 C
София

Теорията за „Великия филтър“ относно развитието на цивилизациите във Вселената

Оригиналът е на Elizabeth Howell и SLY_G

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

„Една от основните теми, върху които сме се фокусирали, е разбирането на екзистенциалния риск и представата, че има някаква вероятност цялото човечество да загине“ – пише Андрю Снайдер-Бийти (Andrew Snyder-Beattie) в своя интересен материал „Великият филтър„, публикуван преди години в списание Ars Technica. Статията е посветена на откриването на екзопланетата Кеплер-186f, която се намира в зоната на обитаемост.

Великият филтър е един възможен отговор на въпроса, защо досега не сме виждали признаци за дейността на извънземните цивилизации. „Великият филтър“ обхваща същите проблеми като Уравнението на Дрейк, което определя вероятността за осъществяване на връзка с извънземна цивилизация, както и Парадоксът на Ферми, който пита къде са всичките тези цивилизации.

Казано по-просто, идеята е следната: ако дадена цивилизация непрекъснато се разширява, особено със скоростта на нашия технологически прогрес, то за времето на съществуване на Вселената би трябвало да се появят изкуствени процеси и дейности, които ние бихме могли да забележим с нашите телескопи. Дори и ако приемем ограничението, че максимално възможната скорост е скоростта на светлината. Може би нещо пречи на тези цивилизации да се изявят.

Теорията на Големия филтър предполага, че всички развити цивилизации в крайна сметка унищожават сами себе си, като това се е случвало по-рано, преди да получат възможност да колонизират космоса. Но причината за това космическо безмълвие може да е съвсем друга. Може да се окаже, че Великият филтър си съществува, но ние сме го преодолели.

Ето няколко възможни варианта за работата на този велик филтър – както от Снайдер-Бийти, така и от човека който през 1996 година измисли наименованието „Велик филтър“ – Робин Хенсън.

Хипотезата за единствената Земя

Може би Земята е единствена и уникална планета в цялата Вселена. Някои предполагат, че животът е сравнително често явление, което щом се е случило тук, може да се е случило и на други планети. В този случай Снайдер-Бийти посочва типичната систематична грешка на наблюдателя, която усложнява извършването на подобен анализ. Тъй като за пример се взема само една-единствена планета, няма как да бъде оценена вероятността за появата на живот в другите планети. Може да се окаже, че освен нас няма никой друг. Това може да прозвучи и успокояващо, понеже в този случай може и да няма глобална катастрофа, която задължително унищожава всички цивилизации.

Напредналите цивилизации възникват твърде трудно

Хенсън не вярва в това. Първата стъпка е преминаването от малко или много интелигентните млекопитаещи до възможностите на съвременния човек. Втората стъпка е преходът от възможностите на съвременния човек до напредналите цивилизации. За да бъде осъществена първата стъпка са били необходими няколко милиона години.

„Ако по някакъв начин бъдат унищожени всички хора на земята, но животът остане, интелектът сравнително бързо отново ще се появи“ – твърди ученият.

Според тази теория, тези стъпки са част от Великия филтър и могат да отнемат много време, като това важи и за възникването на многоклетъчни организми и мозък. Всяка една от тези стъпки може да продължи около един милиард години.

Берсерки

При този сценарий могъщите извънземни тайно и скрито очакват появата на признаци за чужд интелект, за да го унищожат. На този довод Хенсън отговаря, че в такъв случай биха могли да се появят няколко подобни цивилизации, които ще се опитват да унищожат една друга и пак трябва да можем да ги видим.

Естествените процеси маскират наличието на извънземен живот

Според тази теза, някакви мащабни естествени процеси, протичащи в космоса, маскират дейността на извънземните. Хенсън счита това за малко вероятно – би било изключително съвпадение, ако всички астрономически явления, които ние обясняваме с естествени процеси, се окажат някакви изключително напрегнати технологии – от пулсарите до тъмната материя.

Природно бедствие

За жителите на Земята наистина има определени рискове. Удар на голям астероид, поток твърдо излъчване от недалечна свръхнова, достатъчно голям вулкан – всичко това може да унищожи цивилизацията, както и живота като цяло.

„Счита се, че ние вече сме преживели тези катастрофи и унищожаването на целия живот е изключително малко вероятно. А ако останат живи хора, то за завръщането към цивилизацията, на тях ще са им необходими около 10 000 години, което е просто един миг“ – твърди Хенсън.

Според Снайдер-Бийти, от статистическа гледна точка тези събития се случват твърде рядко. Малка е вероятността нещо подобно да се случи през следващите 100 или 300 години.

Фундаментална технология, която унищожава цялата цивилизация

Тук могат да бъдат дадени много примери. Катализатор на подобен процес може да стане например, промяната на климата, но би било твърде странно, ако всички цивилизации се сблъскват с еднакви политически проблеми – казва Снайдер-Бийти. Технологии от типа на мощен изкуствен интелект или възникването на разпределена биотехнология, която може да се размножава, също имат ограничения. При този хипотетичен случай самите роботи могат да започнат усвояването на космоса и да оставят следи от наличието на цивилизация.

Решението

Хенсън твърди, че нашата цивилизация трябва да се съсредоточи върху областите, които ние можем да контролираме. Необходимо е да се състави някакъв глобален списък на нещата, които могат да убият нашата цивилизация. Нека той да е чисто теоретичен, но трябва да има подобно нещо и активно да се работи с него.

Но въпросът за липсата на признаци на други цивилизации остава отворен.

Обречени ли са разумните цивилизации?

Има редица решения на Парадокса на Ферми. Напълно е възможно извънземните да не са толкова много. Може цивилизациите да са твърде далеч една от друга. Може би те просто не искат да общуват с нас, понеже ние сме им твърде противни. А може би живеем в един космически зоопарк?

Напълно е възможно ние да сме първата разумна цивилизация, която се е появила в цялата Вселена. Лично на мен тази идея никога не ми е харесвала. Ако ние сме най-доброто, на което е способна Вселената за изтеклите милиарди години, то аз трябва много сериозно да променя своите очаквания от света.

Има още една теория, която може да не ви хареса. Това е съществуването на един Велик филтър, и напомня на нещо от произведенията на Филип Дик.

Нека да се замислим за дългата верига от стъпки, които са били необходими, за да може Земята да премине от първоначалното си състояние в текущото. Това е една планета с правилна комбинация от атоми, която е трябвало да има течна вода достатъчно дълго, за да се свържат молекули, които по някакъв начин трябва да започнат да се самовъзпроизвеждат и в крайна сметка да станат първите организми. След това от тях са произлезли многоклетъчните организми, които са се научили на полово размножаване. В резултат от еволюцията те са започнали да използват инструменти и в крайна сметка са станали разумен живот и дори са успели да избегнат един два случая на затриване на цялата цивилизация. И в един бъдещ момент този разумен живот продължава да съществува и успява да колонизира цялата галактика.

Знаем, че човечеството е минало предишните стъпки и следователно те не са невъзможни. Може да са твърде малко вероятни, но не са невъзможни. Никой от известните към днешен ден закони на физиката не ни забраняват в бъдеще да създадем машини, които ще ни помогнат да колонизираме цялата галактика. Красиви машини с мигащи светлинки, които биха могли да използват бъдещите поколения хора. Ако се замислим – и всяка друга раса.

Ако Вселената съществува от около 14 милиарда години, а ние сме успели да постигнем много за съвсем малка част от това време, то достиженията от подобен род би трябвало да са много. И все пак – никакви извънземни. Може би все пак ни чака Великия филтър. И както и да се опитваме да излезем извън пределите на Слънчевата система, нещо ще ни спре.

 

Какво би могло да е този Велик филтър? Идеите са много. Може би всички цивилизации един ден изобретяват ужасни оръжия и се самоунищожават. А може би са създали технология за виртуална реалност и са решили да останат там. Напълно е възможно да са създали екзотична материя, която е унищожила цялата планета. Или са произвели роботи слуги, които в крайна сметка унищожават своите господари в един планетарен робокалипсис. А може някой да е създал свръхчума, унищожила целия живот. Или цивилизацията кой знае защо разрушава околната среда и нейната способност да поддържа живота, замърсявайки океаните с пластмаса, а атмосферата с въглероден диоксид, като в крайна сметка планетата се превръща в нещо като тенджера под налягане. А може би те гледат твърде много шоута и слушат такава музика, че затъпяват толкова много, че забравят как да си приготвят храната и умират. Шега разбира се, но кой знае.

Въпреки всички шеги на тази тема, няма как да не се съобразим с един реален факт. Ако този Велик филтър съществува, то той трябва да филтрира 100% от цивилизациите. Лесно можем да се досетим, че ако дори един процент от извънземните оцелее, то той ще успее да колонизира цялата галактика. Но и до днес не сме виждали никакви извънземни.

Може би в бъдеще с голяма вероятност ни очаква някакво разрушително събитие, което ще се случи малко преди да станем космическа цивилизация. И ние не можем да го предскажем и да го избегнем. Идеята, че всички развити цивилизации са обречени е твърде тревожна.

Да се надяваме, че теорията за Великия филтър не е вярна. Навярно ние сме просто първата развита цивилизация в Млечния път, а и да не сме, ще се досетим какво ни заплашва и ще избегнем катастрофата, която е унищожила всички извънземни в нашата галактика.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
19 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Asus Chromebook CX9 – един от най-добрите от вида си

Бърз софтуер, мощна конфигурация и интелигентен дизайн са част от предимствата на компактната машина През 2022-а Chromebook от екзотика се превърна в нещо добре познато...

Подобни новини