fbpx
2.4 C
София

Млечният път може да е пълен с мъртви цивилизации

Най-четени

Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Въпросът дали сме сами във Вселената не дава покой на човечеството от много дълго време. Всеки път когато погледнем нощното небе, ние се надяваме, че някой ще ни забележи и най-после ще сложи край на нашата оглушителна самота. А дали не сме последните? Дали всички цивилизации, които теоретично може да са възникнали в Млечния път много отдавна не са загинали? Колкото и печален да ни изглежда подобен вариант на развитието на събитията, не бива и не можем да го изключваме. Според новата научна работа на учените от Калифорнийския технологичен институт, нашата галактика може да е пълна с мъртви цивилизации. Авторите на това изследване са използвали разширеното уравнение на Франк Дрейк, което по математичен път определя шансовете за съществуване на извънземен разум в Млечния път. В своята нова научна работа учените стигнаха до извода, че разумните форми на живот във Вселената са склонни към самоунищожение. Но защо?

Кой живее в млечния път

Самата мисъл, че в наблюдаваната от човечеството Вселена, освен нас няма никой друг, е доста плашеща. Милиарди галактики, звезди и планети, наблюдавани от астрономите с все по-мощни телескопи, от Земята изглеждат необитаеми. Да си припомним, че наскоро астрономите от Нотингамския университет във Великобритания пресметнаха, че в нашата галактика трябва да има поне 36 разумни цивилизации, с които ние бихме могли да общуваме.

Английските астрономи са се ръководили от предположението, че разумният живот се появява на планетите от земен тип приблизително след от 4,5 до 5,5 милиарда години след тяхното образуване.

Изключително популярният астроном и популяризатор на науката Карл Сейгън бе на мнение, че възникването на живот на планетите би трябвало да е космическа неизбежност, а броят на извънземните цивилизации във Вселената може да бъде от „жалките няколко, до милиони“. С помощта на знаменитото уравнение на Дрейк, което се използва за определяне на възможния брой разумни цивилизации в Млечния път, Сейгън е стигнал до извода, че твърде малко цивилизации са способни да избегнат самоунищожението си.

Другият съществен момент в търсенето на извънземни е, че всички наши познания и предположения за развитието на живота се базират на един-единствен пример – животът на Земята.

Интернет изданието Livescience сподели, че учените от Калифорнийския технологичен институт и от Лабораторията за реактивно движение на НАСА са съгласни с изводите на Сейгън за склонността на разумните цивилизации към самоунищожение.

Оглушителната тишина

Новата научна работа бе публикувана в AirXiv и все още не е получила експертна оценка. Учените са използвали разширената версия на уравнението на Дрейк, представено от този забележителен астроном още през 1961 година. Отчитат се фактори като скорост на поява на звездите, броят на звездите в нашата галактика, броят на звездите с планети и т.н.

Според новия математически модел, използван от учените в това изследване, извънземните цивилизации с голяма вероятност могат да се появяват в Млечния път приблизително 8 милиарда години след формирането на галактиката. Компютърният модел показва още, че някой от тези цивилизации могат да се намират на 13 хиляди светлинни години от центъра на галактиката, което е приблизително с 12 хиляди светлинни години по-близо от Земята, на която сме всички ние. Според съвременната наука, нашата планета се е образувала 13,5 милиарда години след образуването на Млечния път.

Интересно е, че учените са стигнали до тези изводи след анализа на редица фактори, които обикновено се изпускат. Един от тях е абиогенезата – пораждането на живот от нежива материя, както и различните еволюционни времеви рамки и вероятността за потенциално самоунищожение. Авторите на тази научна работа са разгледали и редица фактори, за които се предполага, че оказват голямо влияние на развитието на разумния живот – наличието на много звезди, които приличат на нашето Слънце, планети от земен тип, въртящи се около тях, честотата на избухване на свръхновите, вероятността и времето необходими за развитието на разумен живот.

Но в своето ново изследване, в компютърния модел е обърнато по-голямо внимание на факторите, които могат да доведат една цивилизация до неминуема гибел. Сред тях са въздействието на радиацията, внезапното спиране на нормалния ход на еволюцията и тенденцията за самоунищожаване чрез промени в климата, чрез технологичен прогрес и войни. Оттук следва, че всички съществуващи в нашата галактика извънземни цивилизации, най-вероятно са съвсем млади, понеже самоунищожението обикновено идва след продължителен период на съществуване и развитие на дадена цивилизация.

Според тази научна работа, дори и ако нашата галактика е достигнала своя цивилизационен пик преди повече от 5 милиарда години, повечето цивилизации, съществували тогава, най-вероятно вече са се самоунищожили.

Като цяло учените от Калифорнийския технологичен институт и от Лабораторията за реактивно движение на НАСА дават мрачен отговор на въпроса, формулиран от италианския физик Енрико Ферми, който е един от бащите на ядрената бомба: „Къде са всички?“. Авторите на тази научна работа предполагат, че всички някога съществували цивилизация в Млечния път, най-вероятно вече са се самоунищожили. Получените с помощта на новия компютърен модел резултати изглеждат много убедително. Така или иначе Вселената е непостижимо огромна, а ние и до ден днешен не сме открили каквито и да го признаци за това, че още някъде освен на Земята има разумни живи същества.

В своята научна работа и следователите заявиха, че нашата цивилизация е на границата. Това е така, понеже никой към днешен ден не знае дали ще можем да преживеем последствията на стремителната промяна на климата. Да си припомним, че някои велики учени, като например Стивън Хокинг предрекоха, че на човечеството не му остават повече от 600 години живот, като сред заплахите за нашето съществуване се посочват изкуствения интелект, ядрената война и замърсяването на околната среда. А може би ние все пак ще успеем да се справим?

Абонирай се
Извести ме за
guest
17 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини