Наети от Microsoft хора продължават да слушат част от заявките направени към асистента Cortana и част от Skype разговорите. Разкритието идва след като Apple, Google и Facebook решиха да спрат практиката хора да подслушват комуникация на потребителите си. Amazon позволи на потребителите на Alexa да се отпишат от програмата.

Разбира се, всичко това е в следствие на скандали. Началото беше през април, когато се разбра, че Amazon слуша заявките на хората към Alexa, с цел да подобри услугата.

„Amazon наема хиляди хора по целия свят да слушат записи на хора, които Echo устройствата са направили. Някои от тях са на пълен работен ден към Amazon, други са външни изпълнители. Целта на това нещо е да се елиминират пропуските в разбирането на човешки говор от Alexa и тя да може да отговаря по-добре на команди“, стана ясно тогава от 9to5mac.

През юли Guardian пък разкри, че Apple прави същото със Siri. Компанията го потвърди

„Малка част от заявките към Siri се анализират с цел подобряване на услугата. Записите не се асоциират с Apple ID-то на ползвателя. Отговорите на Siri се анализират в сигурни съоръжения, където работниците са задължени да спазват стриктните правила за конфиденциалност на Apple.”, казаха тогава от Купертино.

Твърдят, че по-малко от 1% от дневните активации на Siri биват използвани за оценяване и обикновено са дълги едва няколко секунди.

Този месец Apple сложи на пауза тази практика и обяви, че когато тя се върне, потребителите ще могат да се отпишат от нея. Google и Facebook спряха, поне за момента.

От Motherboard разбираме, че Microsoft все още има хора, които слушат заявки към асистента Cortana и разговори от Skype. Единственото, което са предприели, е промяна в политиката за поверителност и въвеждането на информация на няколко уеб страници.

„Осъзнахме, заради въпроси зададени напоследък, че можем да сме по-добри в обяснението, че понякога хора преглеждат съдържанието. Преди, нито в политиката за поверителност, нито в често задаваните въпроси за Skype Translator, не ставаше ясно, че хора могат да прослушват аудио на клиентите с цел подобрение на услугата. Това беше разкритикувано от експертите по поверителност. Microsoft обнови тези страници, както и други на своя сайт.“, пише говорител на Microsoft в e-mail до Motherboard.

В политиката за поверителност наистина вече пише, че при обработката на лична информация може да има автоматично или ръчно (от човек) обработване

Що се отнася до прослушването на разговорите в Skype, на служителите се подават само тези, при които се използва вградената в програмата услуга за превод. Информацията се използва за подобряване на точността на машинния превод.

От компанията твърдят и, че имат процедури за защита на данните.

„Това включва взимането на мерки за деидентификация на информацията, изискване на споразумения за запазване на тайна от изпълнителите, изисквания към външните фирми да спазват стриктно стандартите за поверителност в ЕС и останалите части от света.“, продължават от Редмънд.

Няма възможност за отписване от програмата, но има възможност за изтриване на съществуващите записи – ТУК.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови
Отзиви
Всички коментари