През месец август NASA ще изпрати към Слънцето космическата сонда Parker Solar Probe, защитена с помощта на специален термоустойчив екран, издържащ температури около 1 милион градуса по Целзий.

Сондата е създадена от лабораторията по физика на университета Джон Хопкинс. Целта на мисията е да се разбере механизмът за възникването на слънчевия вятър. Това са поток от частици, изхвърляни от короната на Слънцето в космическото пространство при скорост от 300 до 1200 километра в секунда. По време на мисията Parker Solar Probe трябва да се приближи до Слънцето на разстояние 437 376 километра.

Защитният топлинен екран на сондата ще даде възможност на космическия апарат да работи във външните слоеве на атмосферата на Слънцето. Температурата в този регион е около 1 милион градуса. Според прогнозите на учените, термичният екран ще се нагрее до 1311,11 градуса по Целзий, докато температурата на космическия апарат няма да превиши 29,4 градуса.

Извеждането на Parker Solar Probe в космоса е планирано за 4 август тази година. Това ще стане с помощта на ракетата Delta IV Heavy, разработена от Обединения ракетен алианс. Щитът е планиран да издържи до 2050 година, след което ще изгори в атмосферата на Слънцето.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови
Отзиви
Всички коментари