Сноудън: масовото следене не е за защита, а за власт

2
56

Преди четири години един млад мъж, подпомаган от двама журналисти, разкри нечувана по размери програма на американските силови служби и службите за разузнаване по следене и контрол на американските и световни интернет комуникации. С годините се разбра, че пипалата на американските шпиони са се разпространили дори и повече – лична имейл кореспонденция, подокеанските интернет кабели, хакерски програми за компрометирането на широк набор от софтуерни и хардуерни продукти, в това число и американски. Макар и в началото за кратко, твърденията на Сноудън да бяха отричани от разузнавателната общност, те все пак бяха признати, докато не дойде и една от многото лъжи: как този световен незаконен контрол бил осъществяван с цел възпиране на терористични атаки и такива наистина били осуетявани – нещо, което под клетва не бе потвърдено по-късно. За какво е било всичко това. Истината е повече от прозаична – власт. Това е убеждението на Едуард Сноудън, същият млад мъж, изнесъл хиляди страници от сървърите на Агенцията за национална сигурност, по времето, когато е неин сътрудник.

Това е мнението на Сноудън, който бе в центъра на специалната среща: „Демокрацията под наблюдение: разговор с Едуард Сноудън“, която се проведе преди дни посредством видеоконферентна връзка в колежа „Уилиям и Мери“. „Технологиите за следене надхвърлиха механизмите за контрол на демокрацията. Преди едно поколение, следенето щеше да е изключително скъпо. Съществували са естествени ограничения, тъй като правителството е трябвало да харчи огромни суми, за да следи отделните хора. Днес тази динамика е променена. Един-единствен човек пред компютърен екран може да следи невъобразимо голям брой хора“, споделя Сноудън, който показа и снимка, показваща специалното хранилище за данни на АНС, наречено „хранилище за масово събиране на информация“, като организацията пазела огромния куп от данни „за всеки случай“, пояснява той.

Макар и някои да възприемат едно такова масово следене за нещо правилно, Сноудън има и друга версия за положението на нещата. „Може и така да е. Но ние може би невинаги знаем от какво сме защитавани“, заявява Сноудън, като предупреждава американците да внимават и проявяват повече скептицизъм към всичко това. Що се отнася до нарушаването на конституционните права с тези действия на Агенцията и на американското правителство, той предлага на присъстващите да се запитат, дали наистина тези мерки ги защитават от причиняването им на вреда. За него, целта на тези шпионски програми, никога не е била да спасяват животи. „Тези програми са за власт“, казва той. Повече от десетилетие, тези програми не борят тероризма, макар и да се представят с такава цел. Макар да не оправдава масовото следене, Сноудън смята, че от целенасоченото следене, има полза.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари