Едуард Сноудън, човекът разкрил глобалната програма на Агенцията за национална сигурност на САЩ (АНС) за следене и контрол, заяви, че засилените мерки по следене, които предприемат държавите по време на пандемията ще доведат до дълготрайни последици за гражданските свободни.

По време на видеоинтервю от Copenhagen Documentary Film Festival, Сноудън споделя предвиждането си, че е възможно новите мерки, представени от правителствата за борба с коронавируса да останат и след отминаването на кризата. Страхът от вируса и разпространението му означава, че правителствата могат да изпратят нареждане към всеки фитнес тракер, който може да измери данни, като температурата или сърдечния ритъм, бива цитиран Сноудън от Business Insider.

„След пет години вирусът си отива, тази информация остава обаче в тяхно притежание – почват да търсят нови неща. Те вече знаят какво сте търсили в Интернет, знаят къде се е движил телефона ви, сега знаят и сърдечния ви ритъм“, споделя Сноудън. „Какво ще се случи, когато започнат да комбинират тези данни и наложат изкуствен интелект върху тях?“.

Изданието напомня, че в момента много страни по света са влезли в контакт с мобилните оператори в съответните държави, за да разберат движението на хората и разпространението на заразата.

Израел например предостави възможности на службите да хакват телефоните на хората. Южна Корея изпраща текстови съобщения на гражданите си при възможност да са били в контакт със заразен, включително данни за него, като пол и възраст. В Полша хората под карантина трябва да свалят приложение, с което да си правят периодично селфита, за да уверят властите, че са си вкъщи, а в Тайван въведоха системата на „електронна ограда“, която уведомява полицията, ако човек в карантина прекрачи границите на дома си.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
4 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари