8.6 C
София

Собственик на Tesla Model S бе глобен за твърде високи емисии на въглероден диоксид

Най-четени

Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

В САЩ и някои други държави купувачите на електромобили получават данъчни отстъпки за закупуването на автомобил, който не замърсява околната среда. За САЩ отстъпката достига $7 500, а в Сингапур до $10 800. Джо Нгуен (Joe Nguyen), жител на Сингапур, купил в Хонконг Tesla Model S за около $51 000. След това автомобилът бил доставен в Сингапур, където неговият собственик подал документи за данъчна отстъпка.

 

След около два месеца, през които електромобилът бил подробно тестван от съответните органи, вместо отстъпка, Нгуен получил солидна глоба в размер на $11 000. Причината за налагането на тази глоба е превишаване на емисиите на СО2. Това съвсем не е грешка, понеже в Сингапур се отчитат не само вредните газове от ауспуха, а и страничните фактори. В този случай са отчетени емисиите на въглероден диоксид в атмосферата по време на производството на електромобила.

И още, според регулатора, Model S консумира 444 Wh енергия на всеки изминат километър. Според нормите на Сингапур, на всеки Wh електрическа енергия се генерират по около 0,5 грама вредни вещества, най-вече СО2. Получава се, при всеки изминат километър електромобилът генерира по 222 грама въглероден диоксид. Според официалните данни на Tesla, електромобилът Model S консумира по около 210 Wh електрическа енергия на километър. Засега не е известно, как са пресмятали разходите на енергия в Сингапур.

След като разбрал за проблема, Илън Мъск се свързал с премиера на Сингапур, с който имат много добри отношения.

Случаят предизвика много дискусии в уеб-пространството. Много хора считат, че Tesla Model S може и се зарежда чрез слънчеви панели или от ВЕЦ – процес, при който няма СО2. От друга страна, фабриките разполагат с мощни филтри за елиминиране на вредните вещества.

Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Ревю на рутера TP-Link Archer C64: клас AC1200 с гигабитови портове

Брандът TP-Link отдавна е добре позната на нашия пазар, което не е изненадващо, тъй като компанията е един от най-големите производители на мрежово оборудване....

Подобни новини