Специалисти, скептични към твърденията на Yahoo за източника на атаката към тях

0
28

Миналата седмица в Интернет изтекоха половин милиард регистрации от Yahoo. Данните, оказа се впоследствие, са били откраднати при пробив в мрежите на компанията отпреди две години. Знаели ли са Yahoo за този пробив или не, не е ясно. Едно е сигурно – че са знаели за изтичането на записите още в началото на август, но оповестяват това след месец. Много са неизвестните около случая и едва ли ще се разбере всичко в бъдеще. Учудване предизвика твърдението на компанията, че зад пробива стои чужда държава. Реакциите са нееднозначани, тъй като компанията не приведе доказателство за това си твърдение. Някои даже смятат, че Yahoo може да иска да отвлече вниманието от себе си и заобикалянето на препоръчителни практики при опазването на данните на своите потребители. Вероятно има и други причини, а и да не забравяме, че възможността мрежите на компанията да са пробити от организация, която е свързана с чуждо правителство, всъщност си е съвсем реална. Макар че буди недоумение защо биват подложени на атака обикновените потребители. Освен разбира се, ако Yahoo не скрива нещо и не става дума за наистина сложна и мощна атака, като например Операция „Аврора“ от 2009г., след която Google напусна Китай.

 „Хвърлянето на вина за високопрофилен пробив на хакери, които са подпомогнати от чужда държава, може да се приеме като удобно извинение за намаляване на отговорността“, коментира Майкъл Кан от IDG.

„Ако исках да се покрия в случая и да изглежда така сякаш имам основание да отрека отговорност за действията ми, бих казал без да се замислям „чужда държава“, заявява за ITNews Чейз Кънингъм от А10 Networks. „Съществува схващането, че подкрепените от правителства хакери са неудържими и едни от най-добрите в света“, продължава той. Според него, отговорни за пробива най-вероятно са киберпрестъпници, а не държавни хакери. „Това просто не изглежда като нещо, което е направено от такива. Правителствените кибератаки преследват интелектуална собственост. На тях просто не им пука за имейли и пароли от Yahoo акаунт“.

Както ви съобщихме по-рано днес, хакерската атака и изтичането на 500 000 000 потребителски регистрации може да нанесе сериозен удар върху компанията, след като Verizon решават да изчакат с придвижването на сделката по придобиване на Yahoo.

Майкъл Липински от Securonix вижда нещо много подозрително в изявлението на Yahoo за авторите на атаката. Той отива и по-далеч в прогнозите си, споделяйки мнението си, че ходът на сделката по придобиването може да не продължи въобще. „Но хвърляйки обвинение към чужда държава, донякъде ще помогне на Yahoo“, смята той. Виталий Кремз от Flashpoint не изключва твърденията на Yahoo да са верни, като в същото време не харесва цялтата тайнственост около разследването, което вече е в ход, давайки предположение, което може да се окаже вярно в крайна сметка. Според него, ако наистина са замесени хакери на държавна издръжка, може да става дума за нещо голямо, и Yahoo да са просто една от компаниите, засегнати от далеч по-мащабна атака.

А междувременно нещата за Yahoo стават все по-зле. След като бяха заведени първите дела към компанията, се разбра, че американски сенатор иска представители на компанията да се явят пред законотворците за изслушване, след като се разбра, че Yahoo са знаели за пробива поне месец по-рано.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари