Група експерти от Google, Microsoft, Масачузетския технологичен институт, Нюйоркския университет, Станфорд, Spotify и AI Now излязоха с апел към Министерството на вътрешната сигурност на САЩ да преосмислят решението си да използват автоматизиран софтуер и машинно обучение за подбор на имигрантите и хората, които искат посетят САЩ, предава nextgov.com.

Плановете на Вашингтон предвиждат използването на технологична платформа, която ще преглежда публикациите в социалните мрежи и Интернет на даден човек, за да определи дали той ще може да е „член на обществото с положителен принос за него“ или представлява опасност за сигурността на САЩ. Решението за осъществяването на този вид мониторинг, наречен също „екстремен подбор“ (extreme vetting) беше подписано от американския президент Доналд Тръмп през юни. Според 54-мата експерти, подписали се под декларацията, въпросните намерения не биха могли да бъдат определени от машинното обучение или някакъв вид автоматизиран подход, достъпен ни днес. „Поради това, че тези характеристики трудно биха могли да бъдат определени (ако въобще е възможно) и измерени, всеки един алгоритъм ще се нуждае от „опосредствени белези“, които по-лесно могат да бъдат наблюдавани, но могат да нямат връзка или тя да е нищожна по отношение на въпросните характеристики“, пишат специалистите. Въпросните белези, като да речем, дали въпросният човек има нормална работа или заплатата, която получава, могат да бъдат счетени за полезни за обществото, което може да доведе обаче до това голям брой по-бедни хора да не могат да влязат в САЩ.

The Intercept прави интересна забележка по отношение на въпросната декларация. От списъка с подписалите се отсъстват имената на представители на IBM, компанията, която създава софтуерът, с който ще се осъществява въпросния мониторинг.

Абонирай се
Извести ме за
guest
8 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари