fbpx
4.4 C
София

Спиралата на смъртта на Зукърбърг: потребителите се махат, приходите падат, акциите се сриват

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

В края на миналата седмица CNBC съобщи, че за Мета се очертава катастрофална ситуация. Компанията се търгува на най-ниската цена на акциите си считано от 2019 година, рекламодателите съкращават разходите, а потребителите напускат управляваните от Meta платформи. Само четири компании в индекса S&P 500 са по-зле от Meta и не е ясно дали Зукърбърг ще успее по някакъв начин да излезе от тази ситуация.

Само преди година пазарната капитализация на компанията бе в своя пик, като оценката на Meta бе над $870 милиарда. Но оттогава тя непрекъснато намалява и Зук губи милиарди долари в преследване на идеята си за метавселената, докато  в същото време неговите водещи социални мрежи Facebook и Instagram, се сблъскват със  все по-големи трудности. Компанията изгуби  невероятните 400 милиарда долара за по-малко от една година. По-точно Facebook преживява най-лошите си времена, растежът на аудиторията  изведнъж се превърна в тотален спад и някои пазарни анализатори започнаха да твърдят, че изобщо не са сигурни какъв е основният бизнес на Meta и дали изобщо има такъв.

В близкото минало бизнес моделът на Facebook бе изграден върху мрежовия ефект – потребителите водеха своите приятели и роднини, разказваха на колегите си за услугата, които също канеха свои приятели и т.н. В резултат на това огромен брой потребители се събра на едно място. Рекламодателите, разбира се, веднага дотичаха и печалбите на компанията рязко се покачиха. Имаше толкова много пари, че Facebook имаше възможността постоянно да наема най-добрите и най-изявените специалисти, за да поддържа цикъла.

Но през 2022 година въпросният цикъл се провали за първи път. По това време почти всички потребители вече знаеха за Facebook и вече няма кой да разказва за него и да го хвали. В същото време голям брой потребители вече имат твърде негативно отношение към социалната мрежа, а и към компанията – както заради скандалите с личните данни, така и заради негативните психологически ефекти, с които сега се свързват социалните мрежи. Вместо потребителите да убеждават хората, които познават, да се присъединят към платформата, сега се получи точно обратния ефект – хората постоянно казват на другите потребители колко вредна е тази социална мрежа.

Резултатът от тези процеси е ясен и видим за всички. Потребителите се махат. А рекламодателите – съответно намаляват разходите си и вече не плащат толкова много за показването на реклами, понеже това вече почти няма икономически смисъл. В резултат на това Meta отчете трето поредно тримесечие на спад в приходите си. Дори може да се види, че уеб сайтовете започнаха да премахват някогашния задължителния бутон за регистрация в социалните мрежи, като по този начин също съвсем ясно демонстрират афинитета се към това, което е изградил Зукърбърг.

Facebook бе особено силно ударена от актуализацията на конфиденциалността на iOS от месец септември 2021 година, която забрани на компании от трети страни да таргетират рекламите към различните потребители. Според CNBC, това е струвало на Meta малко над 10 милиарда долара, при това не приходи, а печалба. Зукърбърг ненапразно похарчи милиарди в кампания срещу решението на Apple, опитвайки се да промени обществените нагласи и казвайки, че автоматичната защита на потребителските данни ще „убие малкия бизнес“, на  когото ще му бъде много по-трудно да таргетира  своята аудитория. Но в крайна сметка Apple не  се отказа от намеренията си и печалбата на Meta от потребителите с iOS вече е на практика нищожна.

Набирането на персонал е другият много голям проблем за компанията. Преди време, в началото на 2010-те, Facebook бе мечтата на програмистите, но сега все повече се свързва с нещо твърде изостанало и остаряло, особено в сравнение с Google, Amazon и Tesla. Всичко се усложнява от факта, че самият създател и изпълнителен директор на компанията изглежда е загубил интерес към своята рожба. Зукърбърг прекарва по-голямата част от времето си в разговори за метавселената, за това как създаването на цифрови аватари ще промени живота ни и колко хубаво може да бъде всичко това в близкото бъдеще. Но цялата тази индустрия не носи приходи на компанията, а развитието на метавселената отнема времето на най-добрите таланти и струва милиарди долари годишно.

Стигна се до там, че компанията започна да прави съкращения. За първи път в историята! Освен това Bloomberg съобщи, че съкращенията при социални мрежи ще продължи още дълго време. Нещо повече, Зукърбърг планира да замрази назначаването на нови хора и да преструктурира съществуващите отдели, както и да намали бюджетите навсякъде, откъдето е възможно. По принцип, Meta не е сама с подобна стратегия: днес светът е изправен пред тежка инфлация и много компании намаляват разходите. Но всичко това се случва в особено лош момент за Meta, когато компанията вече е изправена пред други предизвикателства.

Има, разбира се, и някои по-добри моменти. Така например в световен мащаб Facebook все още има увеличение на потребителите – главно от Африка и Югоизточна Азия, където има хора, които за първи път откриват тази социална мрежа. Но в почти всички страни от първия и втория свят се наблюдава масово напускане на платформата от страна на потребителите. И тъй като това са страните, които определят тенденциите, инвеститорите вече не са сигурни, че Facebook и Instagram ще бъдат подходящи за следващото поколение потребители. Като се има предвид почти неудържимия ръст на основния конкурент TikTok, тази оценка изглежда съвсем логична и справедлива.

Крис Къртис от Сан Франциско, който е експерт по маркетинг и стартъпи, съобщи в своя Twitter акаунт:

„Броят на показванията на реклами във Facebook през изтеклите няколко месеца нарасна с 14%. В същото време броят на потребителите и времето, което те прекарват в тази платформа, остана същото. Това прилича на началото на една смъртоносна спирала“.

През месец юли служителите и специалистите на Meta бяха предупредени, че им предстои един от най-лошите периоди в историята на компанията. Но засега изглежда, че всичко върви добре. Meta наскоро затвори и радикално промени няколко от своите потребителски продукти, а отделът за виртуална реалност, Reality Labs, досега така и не успя да излезе на печалба въпреки десетките милиарди долари, които бяха налети в него през последните две години. Само за предходното тримесечие този отдел е на загуба с немалките 2,8 милиарда долара и продължава да затъва във все по-големи загуби. Да напомним, че Reality Labs е крайъгълният камък на цялата нова метавселенска стратегия на Зукърбърг. Без него нищо друго от метавселената не работи. Никой не може да гарантира, че през следващите години това направление ще започне да генерира огромни печалби.

Сега Meta се опитва да повтори успеха на TikTok с кратки видеоклипове, наречени Reels, които стартираха миналата година във Facebook и Instagram. Компанията възнамерява да увеличи броя на препоръчваните кратки видеоклипове в емисиите на потребителите от сегашните 15% до 30-40%. Идеята е да се получи „огромен поток от нови приходи“ от тази промяна в основния алгоритъм. Но експертите в тази област заявиха, че рекламодателите все още не знаят как точно да работят с видеореклами и те не са много популярни сред тях. А това не носи печалби.

Брандовете на Meta се сблъскаха с голям брой проблеми и сега станаха токсични. Включително заради скандала с Cambridge Analytica за кражбата на потребителски данни и миналогодишния скандал по повод информационната безопасност на децата, предизвикан разобличенията от страна на  бившата служителка на Meta Франсис Хауген. Тогава за първи път обществеността разбра, че Мета знае много добре, че нейните продукти вредят на младото поколение и причиняват психологически проблеми, особено на тийнейджърките. Но на  никой не му пука и дори нещо повече: те специално  и нарочно се опитват да привлекат колкото се може повече подобна публика. След това  се наложи Зукърбърг  да се оправдава в редица интервюта, но редица рекламодатели напуснаха компанията и за нея стана много по-трудно да наема и задържа IT таланти от висок клас.

CNBC разговаря с бивш рекламен мениджър във Facebook, който се оплака, че въпреки че TikTok е китайски бизнес, те имат предимство пред Meta, защото имат по-малко „морални проблеми“. Това е точно така – китайската компания се счита за много по-малко токсична.

Миналата седмица самият Марк Зукърбърг публично обяви, че ще замрази назначаването на нови служители и специалисти, понеже иска да намали разходите, докато компанията фокусира вниманието си към метавселената. Той счита, че този „напрегнат период“ ще отнеме 18 до 24 месеца и е помолил мениджърите да започнат да идентифицират по-слабите и по-неефикасни служители, които могат да бъдат съкратени или направо уволнени. Мениджърите на Meta бяха помолени да намалят бюджетите на своите отдели, като престанат да назначават хора на свободните позиции и колкото се може повече да съкращават броя на служителите.

Години наред Meta отчиташе рекорден ръст, впечатлявайки своите инвеститори със способността си да надминава прогнозите и да генерира голяма нетна възвръщаемост. Но тримесечните отчети от тази година за първи път бяха съвсем други. В представения си наскоро официален финансов отчет компанията показва 1% спад на приходите спрямо същото тримесечие на предходната година. Това се случва за първи път в десетгодишната история на компанията, когато приходите на социалния гигант са паднали. Приходите за тримесечието са 28,82 милиарда долара в сравнение с 29,07 милиарда долара за същия период на 2021 година. А нетната печалба излезе само 6,69 милиарда долара – с невероятните 36% по-малко в сравнение с резултата от миналата година.

Наблюдава се липса на ентусиазъм сред специалистите, влияние оказват и непонятните перспективи с пълното пренасочване към съвсем нови пазари, които все още не са доказали, че изобщо съществуват. Всичко това води до факта, че проблемите на компанията много бързо нарастват. Тя с всички сили се бори да задържи потребителите, рекламодателите и талантите. Но засега ситуацията е що годе добра само при рекламодателите. Сега всички обвиняват Зукърбърг, че е загубил връзка с реалността и с потребителите си. Инвеститорите са все по-малко уверени, че тази ситуация един ден ще се промени.

Цената на акциите на Meta падна от $350 на $137 през изтеклата една година, което е повече от два пъти и половина. Това е най-големият спад сред всички големи IT компании в САЩ, и същевременно един от петте най-лоши показателя в S&P 500. Днес малцина все още вярват в бъдещето на бившия Facebook.

Един от експертите на CNBC обобщава случващото се по следния начин:

„TikTok бързо расте, Reddit също расте, като същевременно има редица други платформи, които са многообещаващи. Аз си спомням как навремето MySpace бе на мода и колко бързо се промениха нещата. Преминаването от една социална мрежа към друга изобщо не е толкова трудно както си мислят някои хора“.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

19 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Ревю на новата Need for Speed: Unbound: спираща дъха надпревара в отворен свят

Великанът на състезателните игри се завръща с поредното си превъплъщение. Обещавайки напълно преработен модел на управление и с разработчика на Burnout Criterion зад волана,...

Подобни новини