fbpx
-1.8 C
София

Средният размер на уеб-страниците достигна размера на инсталатора за играта Doom

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

Изглежда настъпи деня, когато можем да кажем: web is doomed и това няма да бъде преувеличено. Според статистиките на HTTP Archive, през месец април тази година, средният размер на уеб-страниците се изравни с размера на инсталатора на играта Doom.

 

Doom е една от първите игри с 3D рендиращ енджин, с много нива, карти и звукови ефекти. Всичко това се изравни с размера на една уеб-страница.

Първата графика приблизително показва „надебеляването“ на сайтовете. Средният размер на уеб-страниците, които по принцип би трябвало да са само текст, по някакви причини от години стабилно расте. През последните месеци се наблюдава известно забавяне на техния растеж, но тенденцията е налице и е малко стряскаща. Това което вчера се считаше за „тлъста“ уеб-страница, утре ще е пример за елегантен дизайн.

Дали информацията в уеб-страниците се е увеличила? Защо страницата с един туит от няколко думи заема повече от мегабайт?

 

Ако анализираме статистиката на HTTP Archive, можем да забележим няколко интересни тренда. Нека да сравним размера на страниците от най-популярните топ-10 уеб-портали с всички останали сайтове.

Вижда се, че най-популярните сайтове имат много по-малки по размер уеб-страници и дори докато почти целият уеб тлъстее, страниците на най-популярните уеб-портали стават по-малки и по-леки за браузърите.

Според Ронан Кремин (Ronan Cremin), водещ уеб-програмист на Afilias Technologies, основна причина за това са неправилно проектираните обемисти реклами, които раздуват уеб-страниците. Друга причина за големия размер е, че не се обръща внимание на производителността и се инсталират найразлични JavaScript модули и изображения с големи размери.

Очаква се появата на обратна връзка – ключовите сайтове да повишат бързодействието и на техния фон, останалите ще изглеждат съвсем бавни и тежки.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини