Краят на настоящата година беше белязан от разкритието, че близо 500 000 000 от клиентите на най-голямата хотелска верига в света са станали жертва на кражба на данни. Тази седмица ви съобщихме, че екипите за сигурност в Starwood Hotels & Resorts Worldwide са засекли пробив в базата данни, съхраняваща данните на регистриращите се в хотелите на веригата. Последвалото разследване показало мрачната истина. Достъп до базата неизвестната засега страна е имала от четири години. Но явно и това не е достатъчно, за да направи пробивът кошмарен за гостите на луксозната верига хотели, собственост на Marriot. Освен, че са достигнати и откраднати лични данни на клиентите на веригата, в това число и информация за разплащателните им карти, Starwood признава, че банковата информация, която е бил криптирана, може да е в риск, тъй като вероятно атакуващата страна е получила достъп и до декриптиращите ключове на базата.

Нещата за Starwood и Marriot отиват от зле на по-зле. Самите Marriot не са провели одит на защитните системи, след като преди две години придобиват веригата, а за самия пробив няма информация все още как така е останал под радара на хората от Starwood в продължение на цели четири години.

Съвсем очаквано и беше внесено първото дело срещу Marriot – от адвокатската кантора Murphy, Falcon & Murphy в Мериленд. Обвинението е, че Marriot не са се справили в опазването на сървърите си от инцидента и не са защитили надлежно клиентските данни. Заведено е било и дело в Орегон, в което се търси изплащането на обезщетение в размер на $25 на всеки от засегнатите хора в пробива – сума, общо равняваща се на $12.5 млрд. Rosen Law Firm, трета страна, е завела колективен иск, този път от страна на акционерите на Marriot. Обвинението тук е, че Marriot са подвели акционерите си относно сигурността на системите, съхраняващи клиентските данни и не са успели да разкрият пробив, проведен още през 2014. По-рано тази седмица пък, американски сенатор заяви, че Marriot са длъжни да издадат нови паспорти на засегнатите в пробива, чиито номера на личните документи са били откраднати.

1
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
1 Коментари
0 Отговори на коментарите
1 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
1 Автори на коментарите
Skynet Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Skynet
Skynet

търси изплащането на обезщетение в размер на $25 на всеки от засегнатите хора в пробива – сума, общо равняваща се на $12.5 млрд.

Marriott International Inc
NASDAQ: MAR

119,53 USD +4,50 (+3,91%)

След затварянето на борсата 119,49 −0,040 (-0,033%)