fbpx
7.8 C
София

Стартира инициатива за миграция от Windows 7 към KDE Plasma

Най-четени

Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Само след няколко дни – на 14-ти февруари ще спре поддръжката на операционната система Windows 7. Това означава, че Microsoft ще спре да изпраща обновявания за нея с изключение на разширената платена поддръжка, която съвсем не е евтина. Ето защо екипът на KDE стартира инициатива за миграция от Windows 7 към тази Linux десктоп среда.

В инициативата се предлага всички потребители на Windows 7 да се прехвърлят към специално създадената версия на графичната десктоп среда KDE.

Предложената Linux десктоп среда визуално е абсолютен аналог на Windows 7 – менюта, интерфейс – всичко. Това е KDE Plasma с темата Seven Black с комплекта уиджети Default Apps Menu. В нея се използват модулите I-O Task Manager, Stock System Tray, Feren Calendar и Win7 Show Desktop.

Разработчиците на KDE допълват, че по всяко време са готови да обсъждат и да реализират предложените полезни модели и предложения, които могат да подобрят работата на използваната графична среда. Те подчертаха, че тази миграция, за разлика от Windows 10, е напълно безплатна.

И още, в инициативата се казва, че това е един много добър начин потребителите да се избавят от зависимостта си от продукцията на Microsoft и да спрат събирането на телеметрични данни.

Естествено, за хората, които обичат да играят най-новите игри под управлението на Windows 7, тази миграция няма да бъде особено полезна.

Абонирай се
Извести ме за
guest
38 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари
dzen
dzen
1 година

от win7 към kde-gui!? как така миграция от операционна система към графична среда!? ами kernel-а? това kde ще работи под window-ско ядро!? или пък то сега windows-а нали имплементира linux-ядро може би kde-то ще се върже с това linux-ядро! обаче, какво ще имаме тогава!? нова linux-distro!

Л.Тoрвалдс
Л.Тoрвалдс
Отговор на  dzen
1 година

Ядрото е ясно с 32мв рам.

Стоян
Стоян
Отговор на  dzen
1 година

Ще се използва дистрибуцията FerenOS с KDE Plasma и цял куп настройки и теми, така че да изглежда като Windows 7: Plasma Theme: Seven Black Window Decorations: Seven Black Application Style: gtk2 GTK Theme: Windows Se7en by Elbullazul Icons: Darkine Colours: Breeze Light Cursors: DMZ White Splash Screen: Feren OS Panel: 38 height Widgets: Default Apps Menu, I-O Task Manager, Stock System Tray, Feren Calendar or Event Calendar, Win7 Show Desktop С помощта на Lutris, Wine, DosBox и други подобни, могат да се подкарат почти всички игри за Windows. А и не съм сигурен дали най-най-новите игри ще вървят дори… Виж още »

Супер!
Супер!
Отговор на  Стоян
1 година

Като напишат и версия на Open Shell за KDE, която изключва малоумните шарении на Aero и връща класическия вид на десктопа, старт менюто и файловия мениджър от Win NT/2000, може и да я пробвам…

dedal
dedal
Отговор на  Супер!
1 година

Тоя па друг луд, ще развали хубавия bash с Open Shell. Че то на bash с една команда момче да спреш каквото си искаш. Е па ако държиш може на и целия Open Shell да си пренапише.

ikar
ikar
Отговор на  dedal
1 година

Какъв bash те гони бря?!? Open Shell е наследникът на Classic Shell – програма за връщане на класическото Start menu и промени в интерфейса на Windows Explorer.

МъдиУотърс
МъдиУотърс
1 година

Напишете, какви игри вървят от стийм, вместо да слагате снизхождение, че ще бъде в ущърб от към игри

Sali Ali
Sali Ali
Отговор на  МъдиУотърс
1 година

Освен фортнайт всичко върви, може да проверите дали вашата игра е съвместима от https://www.protondb.com/
Ако играта е зелено, означава че има версия за линукс, ако е жълт (голд) означава че уин версията е 100 съвместим с линукс чрез стеам протон.

os/2
os/2
1 година

Не само command.com интерпретатор.

zero
zero
1 година

Това KDE Plasma или Neon с тема за Win7 далеч не е най добрата графична среда и user frendly дистрибуция. KDE е тромава среда, ресурсоемка. Не е достатъчно темата да прилича на Win7.
За начинаещи препоръчвам Voyager 18.04 lts, хем шарено XFCE, хем леко, хем функционално. Даже с инсталирано Коди.

Стоян
Стоян
Отговор на  zero
1 година

Графичната среда е въпрос на вкус и предпочитания.
Аз харесвам KDE Plasma и я предпочитам пред останалите. И тя далеч не е най-тромавата и ресурсоемка.

void
void
Отговор на  zero
1 година

Каква машина ползваш ти? Някоя от далечната 2000 ли ? Щото доста стари машини подкарват Плазмата. Спрете да живеете 1 век назад, моля ви.

Pesho
Pesho
Отговор на  zero
1 година

GNOME трол, който манипулира другите, че KDE е тромава графична среда. Даже напротив, KDE вече е по-лек и по-бърз от XFCE. Ама нали GNOME троловете трябва да си насочат енергията да плюят KDE, вместо Windows…
Заради такива като теб, Linux desktop не може да мръдне над 2% и от това страдаме всички ние, които използваме Linux за тази цел.

void
void
Отговор на  Pesho
1 година

Напълно съм съгласен! Докато такива тролове съществуват, Линукс ще си седи в сенките…

Виво
Виво
1 година

стига сте зомбирали „децата“ … и кво като спре подръжката?
домашното 7 не съм го упдейтвал 9 години от както е инсталиран

????
????
Отговор на  Виво
1 година

Ти ползваш врачанска кошница на 9 години.

GFL
GFL
1 година

Нап, ной и института по бизнес статистика ме са съгласни с тази статия…

Кокошка
Кокошка
Отговор на  GFL
1 година

С НАП и Търговския регистър няма проблеми. Там ползват отвратителните java аплети. Главоболията са при НОИ и НСИ заради ActivX контролите. Ама там Майкрософт трябва да ги плясне здраво и да махне Интернет експлорър от Уиндоус изцяло (което скоро време ще стане)

асдасд
асдасд
1 година

Добре, а програмите, които ползвам ако нямат версия за Линукс – к’во пр’айм?
Щото то не е само до един шарен десктоп. Той дори не ме интересува.

Стоян
Стоян
Отговор на  асдасд
1 година

Повечето имат аналози, които вършат същата работа (понякога и по-добра).
Какви програми използваш?

асдасд
асдасд
Отговор на  Стоян
1 година

Ползвам много програми: ISTA-P, ISTA-D, INPA, Delphi, AutoCom. Оделно, ми трябва читав Excel понякога (и не, опънатия или либре офиса НЕ работят), читав дисасемблер, хекс редактор (последните 2 признавам, че ги има за Линукс);

И хора… за Бога, не ползвайте сървърна OS за десктоп!!!!! Тегаво е!

Стоян
Стоян
Отговор на  асдасд
1 година

Едно време и аз съм задавал същите въпроси, всичко си има това не е като преди 12-15 години да няма. Аз от как се освободих от шит-windows не знам какво е това боза.

Стояне, Стояне, да та ебе който та фане!
Стояне, Стояне, да та ебе който та фане!
Отговор на  Стоян
1 година

Ти ако си ползваш компа само за браузър, мейл, Fb и YouTube, а най-тежката ти задача е било да си напишеш CV-то и да съставиш Excel-ска таблица от 10 реда и 5 колони, нищо чудно, че не ти липсва Windows. Ама я се пробвай да направиш сериозен графичен проект с GIMP и IncScape вместо с Phоtoshop, Illustrator и стотиците плъгини за тях, да видим колко месеца ти трябват за работата, която аз ще свърша за пет дни? Да не говорим за действително сериозните програми – AutoCAD, ArchiCAD, SolidWorks… За мизерния Линукс дори един нормален итерактивен firewall няма, който да засича… Виж още »

dedal
dedal

Мдааа пак една дъвка дъвчете, Фотошоп, аутокад и игри. Е какво точно ти пречи да пишеш на python с .net на linux. Или на mono примерно. Или ще ме открехнеш как точно се пише софтуер. А стена ти трябва в win защото си крадеш програмите и не искаш да ти ги блокират. Иначе стена имаш най-добрата възможна iptables. До такава степен може с iptables да блокираш, че чак да не ти зареди графиката.

ikar
ikar
Отговор на  dedal
1 година

Ами да – една дъвка, ама голя-а-а-ама! Няма свестен растерен графичен редактор, няма свестен векторен, няма програми за техническо и архитектурно 3D моделиране, няма IDE-та за компилаторите, сравними с Visual Studio, няма аналог на Dreamweaver за итерактивно създаване на уеб страници… А, да – и повечето тежки игри не работят, въпреки че мен лично това не ме интересува… И какво остава? Едно чудесно ядро, предназначено да стабилна многопотребителска работа. На което работи ЕДИН потребител, принуден да администрира сам себе си. Един дървен firewall, в който трябва да знаеш предварително коя програма ще се опита да получи достъп до интернет, за… Виж още »

dzen
dzen
Отговор на  ikar
1 година

@ikar ‘Няма свестен растерен графичен редактор, няма свестен векторен, няма програми за техническо и архитектурно 3D моделиране’

и blender-а ли за нищо не става? за ide-тата в linux има ли нужда да казвам каквото и да било! нямало фотошоп, аутокад и visual studio в linux! gimp, алтернативи на аутокад има поне 5, libre-office изобщо не го броят за нищо, за ide-тата изобщо няма да споменавам.

ikar
ikar
Отговор на  dzen
1 година

@dzen „и blender-а ли за нищо не става?“ Ти въобще разбираш ли за какво иде реч?!? От една страна – професионални прдукти за 3D проектиране и моделиране като AutoCAD и най-вече SolidWorks, с възможност за експорт на моделите към всички съществуващи CNC-рутери. Последната създадена първоначално за собствени нужди от „Dassault Systеmes“ – най-големият европейски производител на военни самолети. От друга – някаква смешна open source програмка, с която можеш най-много да си направиш анимиран аватар за някой форум… Пък ти завърши архитектура и като кандидатстваш в някое проектантско бюро, на въпроса в каква степен владееш AutoCAD и ArchiCAD отговори, че… Виж още »

nekav
nekav
Отговор на  ikar
1 година

Баце, пишем netcore за docker на linux.

dedal
dedal
Отговор на  nekav
1 година

Ние пишем игри за казина 100% на linux, без дизайнерите те са на mac. А python го дадох за пример и не коментирам качества на език, а на програмист. Имам колега който на матлаб ще те вземе с парцалите. Идеята беше, че на .net може на който си език искаш. За ide няма да казвам, явно не си виждал на живо, щото Visual Studio го не броим даже и за текстов редактор. Оно го пускаш сутринта и за обедната почивка е тръгнало, като отвориш 5 проекта трябва да се кръстиш да не думне процесора и да не умота пътищата.

nekav
nekav
Отговор на  dedal
1 година

Другият баце, и ти не си прав. Служебният ми е Ryzen с 16 RAM (не е много), с SSD, паля студиото за под 5 секунди. Виждам, че бачкаш за авраами, обаче като искат, трябва да си плащат.

dzen
dzen
Отговор на  ikar
1 година

@ikar разбирам какво искаш да кажеш и да в областта на архитектурата blender-ът все още не може изцяло да замести autocad и archicad, но в много други области е абсолютно равностойна алтернатива на windows-ките програми.

все пак ето и едно книжле за възможностите на blender в архитектурата:
https://www.amazon.co.uk/dp/B07VYBCR1X?tag=b3da0b-21

плюс две видеа от 2017-та:
1
https://www.youtube.com/watch?v=cSiKSrQ9eOI

и 2-рото

Митко
Митко
1 година

Нека този път включат и поддръжка на файлове с разширение *.exe. Това ще е наистина едно начало на нова епоха,

мдаааа...
мдаааа...
Отговор на  Митко
1 година

И да направят дистрибуция, в която я няма виртуалната шизофрения да администрираш сам себе си. И да трябва да въвеждаш парола всеки път, когато искаш достъп до някоя от системните папки на собствения си компютър.

Трол
Трол
1 година

Хубаво искат миграция към KDE, което имитира графичния интерфейс, но какво правим със софтуера защото още не се поддържа пълноценно целия софтуер разработен за Windows.

корвалдс
корвалдс
1 година

Да беше само липсващия софтуеър и хилядите игри за линукс. Драйвърите за някои устройства ги няма изобщо, а за други има, но са толкова зле, че ти се реве. Ще си стоят с 2% дял на десктопа в следващите поне 10 години.

Нови ревюта

Подобни новини