Стартира инициатива за миграция от Windows 7 към KDE Plasma

40
10231

Само след няколко дни – на 14-ти февруари ще спре поддръжката на операционната система Windows 7. Това означава, че Microsoft ще спре да изпраща обновявания за нея с изключение на разширената платена поддръжка, която съвсем не е евтина. Ето защо екипът на KDE стартира инициатива за миграция от Windows 7 към тази Linux десктоп среда.

В инициативата се предлага всички потребители на Windows 7 да се прехвърлят към специално създадената версия на графичната десктоп среда KDE.

Предложената Linux десктоп среда визуално е абсолютен аналог на Windows 7 – менюта, интерфейс – всичко. Това е KDE Plasma с темата Seven Black с комплекта уиджети Default Apps Menu. В нея се използват модулите I-O Task Manager, Stock System Tray, Feren Calendar и Win7 Show Desktop.

Разработчиците на KDE допълват, че по всяко време са готови да обсъждат и да реализират предложените полезни модели и предложения, които могат да подобрят работата на използваната графична среда. Те подчертаха, че тази миграция, за разлика от Windows 10, е напълно безплатна.

И още, в инициативата се казва, че това е един много добър начин потребителите да се избавят от зависимостта си от продукцията на Microsoft и да спрат събирането на телеметрични данни.

Естествено, за хората, които обичат да играят най-новите игри под управлението на Windows 7, тази миграция няма да бъде особено полезна.

40
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
13 Коментари
27 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
dzen
dzen

от win7 към kde-gui!? как така миграция от операционна система към графична среда!? ами kernel-а? това kde ще работи под window-ско ядро!? или пък то сега windows-а нали имплементира linux-ядро може би kde-то ще се върже с това linux-ядро! обаче, какво ще имаме тогава!? нова linux-distro!

Л.Тoрвалдс
Л.Тoрвалдс

Ядрото е ясно с 32мв рам.

Стоян
Стоян

Ще се използва дистрибуцията FerenOS с KDE Plasma и цял куп настройки и теми, така че да изглежда като Windows 7: Plasma Theme: Seven Black Window Decorations: Seven Black Application Style: gtk2 GTK Theme: Windows Se7en by Elbullazul Icons: Darkine Colours: Breeze Light Cursors: DMZ White Splash Screen: Feren OS Panel: 38 height Widgets: Default Apps Menu, I-O Task Manager, Stock System Tray, Feren Calendar or Event Calendar, Win7 Show Desktop С помощта на Lutris, Wine, DosBox и други подобни, могат да се подкарат почти всички игри за Windows. А и не съм сигурен дали най-най-новите игри ще вървят дори… Виж още »

Супер!
Супер!

Като напишат и версия на Open Shell за KDE, която изключва малоумните шарении на Aero и връща класическия вид на десктопа, старт менюто и файловия мениджър от Win NT/2000, може и да я пробвам…

dedal
dedal

Тоя па друг луд, ще развали хубавия bash с Open Shell. Че то на bash с една команда момче да спреш каквото си искаш. Е па ако държиш може на и целия Open Shell да си пренапише.

ikar
ikar

Какъв bash те гони бря?!? Open Shell е наследникът на Classic Shell – програма за връщане на класическото Start menu и промени в интерфейса на Windows Explorer.

МъдиУотърс
МъдиУотърс

Напишете, какви игри вървят от стийм, вместо да слагате снизхождение, че ще бъде в ущърб от към игри

Sali Ali
Sali Ali

Освен фортнайт всичко върви, може да проверите дали вашата игра е съвместима от https://www.protondb.com/
Ако играта е зелено, означава че има версия за линукс, ако е жълт (голд) означава че уин версията е 100 съвместим с линукс чрез стеам протон.

Шайков
Шайков

ехе-та отваря ли тази „графична среда“. Хайде стига глупости. Деспотов – не ти четат писанията ли.

os/2
os/2

Не само command.com интерпретатор.

zero
zero

Това KDE Plasma или Neon с тема за Win7 далеч не е най добрата графична среда и user frendly дистрибуция. KDE е тромава среда, ресурсоемка. Не е достатъчно темата да прилича на Win7.
За начинаещи препоръчвам Voyager 18.04 lts, хем шарено XFCE, хем леко, хем функционално. Даже с инсталирано Коди.

Стоян
Стоян

Графичната среда е въпрос на вкус и предпочитания.
Аз харесвам KDE Plasma и я предпочитам пред останалите. И тя далеч не е най-тромавата и ресурсоемка.

void
void

Каква машина ползваш ти? Някоя от далечната 2000 ли ? Щото доста стари машини подкарват Плазмата. Спрете да живеете 1 век назад, моля ви.

Pesho
Pesho

GNOME трол, който манипулира другите, че KDE е тромава графична среда. Даже напротив, KDE вече е по-лек и по-бърз от XFCE. Ама нали GNOME троловете трябва да си насочат енергията да плюят KDE, вместо Windows…
Заради такива като теб, Linux desktop не може да мръдне над 2% и от това страдаме всички ние, които използваме Linux за тази цел.

void
void

Напълно съм съгласен! Докато такива тролове съществуват, Линукс ще си седи в сенките…

Виво
Виво

стига сте зомбирали „децата“ … и кво като спре подръжката?
домашното 7 не съм го упдейтвал 9 години от както е инсталиран

😬😱😳😵
😬😱😳😵

Ти ползваш врачанска кошница на 9 години.

GFL
GFL

Нап, ной и института по бизнес статистика ме са съгласни с тази статия…

Кокошка
Кокошка

С НАП и Търговския регистър няма проблеми. Там ползват отвратителните java аплети. Главоболията са при НОИ и НСИ заради ActivX контролите. Ама там Майкрософт трябва да ги плясне здраво и да махне Интернет експлорър от Уиндоус изцяло (което скоро време ще стане)

асдасд
асдасд

Добре, а програмите, които ползвам ако нямат версия за Линукс – к’во пр’айм?
Щото то не е само до един шарен десктоп. Той дори не ме интересува.

Стоян
Стоян

Повечето имат аналози, които вършат същата работа (понякога и по-добра).
Какви програми използваш?

асдасд
асдасд

Ползвам много програми: ISTA-P, ISTA-D, INPA, Delphi, AutoCom. Оделно, ми трябва читав Excel понякога (и не, опънатия или либре офиса НЕ работят), читав дисасемблер, хекс редактор (последните 2 признавам, че ги има за Линукс);

И хора… за Бога, не ползвайте сървърна OS за десктоп!!!!! Тегаво е!

Стоян
Стоян

Едно време и аз съм задавал същите въпроси, всичко си има това не е като преди 12-15 години да няма. Аз от как се освободих от шит-windows не знам какво е това боза.

Стояне, Стояне, да та ебе който та фане!
Стояне, Стояне, да та ебе който та фане!

Ти ако си ползваш компа само за браузър, мейл, Fb и YouTube, а най-тежката ти задача е било да си напишеш CV-то и да съставиш Excel-ска таблица от 10 реда и 5 колони, нищо чудно, че не ти липсва Windows. Ама я се пробвай да направиш сериозен графичен проект с GIMP и IncScape вместо с Phоtoshop, Illustrator и стотиците плъгини за тях, да видим колко месеца ти трябват за работата, която аз ще свърша за пет дни? Да не говорим за действително сериозните програми – AutoCAD, ArchiCAD, SolidWorks… За мизерния Линукс дори един нормален итерактивен firewall няма, който да засича… Виж още »

dedal
dedal

Мдааа пак една дъвка дъвчете, Фотошоп, аутокад и игри. Е какво точно ти пречи да пишеш на python с .net на linux. Или на mono примерно. Или ще ме открехнеш как точно се пише софтуер. А стена ти трябва в win защото си крадеш програмите и не искаш да ти ги блокират. Иначе стена имаш най-добрата възможна iptables. До такава степен може с iptables да блокираш, че чак да не ти зареди графиката.

ikar
ikar

Ами да – една дъвка, ама голя-а-а-ама! Няма свестен растерен графичен редактор, няма свестен векторен, няма програми за техническо и архитектурно 3D моделиране, няма IDE-та за компилаторите, сравними с Visual Studio, няма аналог на Dreamweaver за итерактивно създаване на уеб страници… А, да – и повечето тежки игри не работят, въпреки че мен лично това не ме интересува… И какво остава? Едно чудесно ядро, предназначено да стабилна многопотребителска работа. На което работи ЕДИН потребител, принуден да администрира сам себе си. Един дървен firewall, в който трябва да знаеш предварително коя програма ще се опита да получи достъп до интернет, за… Виж още »

dzen
dzen

@ikar ‘Няма свестен растерен графичен редактор, няма свестен векторен, няма програми за техническо и архитектурно 3D моделиране’

и blender-а ли за нищо не става? за ide-тата в linux има ли нужда да казвам каквото и да било! нямало фотошоп, аутокад и visual studio в linux! gimp, алтернативи на аутокад има поне 5, libre-office изобщо не го броят за нищо, за ide-тата изобщо няма да споменавам.

ikar
ikar

@dzen „и blender-а ли за нищо не става?“ Ти въобще разбираш ли за какво иде реч?!? От една страна – професионални прдукти за 3D проектиране и моделиране като AutoCAD и най-вече SolidWorks, с възможност за експорт на моделите към всички съществуващи CNC-рутери. Последната създадена първоначално за собствени нужди от „Dassault Systеmes“ – най-големият европейски производител на военни самолети. От друга – някаква смешна open source програмка, с която можеш най-много да си направиш анимиран аватар за някой форум… Пък ти завърши архитектура и като кандидатстваш в някое проектантско бюро, на въпроса в каква степен владееш AutoCAD и ArchiCAD отговори, че… Виж още »

nekav
nekav

Баце, пишем netcore за docker на linux.

dedal
dedal

Ние пишем игри за казина 100% на linux, без дизайнерите те са на mac. А python го дадох за пример и не коментирам качества на език, а на програмист. Имам колега който на матлаб ще те вземе с парцалите. Идеята беше, че на .net може на който си език искаш. За ide няма да казвам, явно не си виждал на живо, щото Visual Studio го не броим даже и за текстов редактор. Оно го пускаш сутринта и за обедната почивка е тръгнало, като отвориш 5 проекта трябва да се кръстиш да не думне процесора и да не умота пътищата.

nekav
nekav

Другият баце, и ти не си прав. Служебният ми е Ryzen с 16 RAM (не е много), с SSD, паля студиото за под 5 секунди. Виждам, че бачкаш за авраами, обаче като искат, трябва да си плащат.

dzen
dzen

@ikar разбирам какво искаш да кажеш и да в областта на архитектурата blender-ът все още не може изцяло да замести autocad и archicad, но в много други области е абсолютно равностойна алтернатива на windows-ките програми.

все пак ето и едно книжле за възможностите на blender в архитектурата:
https://www.amazon.co.uk/dp/B07VYBCR1X?tag=b3da0b-21

плюс две видеа от 2017-та:
1
https://www.youtube.com/watch?v=cSiKSrQ9eOI

и 2-рото

Митко
Митко

Нека този път включат и поддръжка на файлове с разширение *.exe. Това ще е наистина едно начало на нова епоха,

мдаааа...
мдаааа...

И да направят дистрибуция, в която я няма виртуалната шизофрения да администрираш сам себе си. И да трябва да въвеждаш парола всеки път, когато искаш достъп до някоя от системните папки на собствения си компютър.

Трол
Трол

Хубаво искат миграция към KDE, което имитира графичния интерфейс, но какво правим със софтуера защото още не се поддържа пълноценно целия софтуер разработен за Windows.

корвалдс
корвалдс

Да беше само липсващия софтуеър и хилядите игри за линукс. Драйвърите за някои устройства ги няма изобщо, а за други има, но са толкова зле, че ти се реве. Ще си стоят с 2% дял на десктопа в следващите поне 10 години.