Стартъпът ANYbotics започва масовото производство на роботизирани кучета

0
311

Стартиращата компания ANYbotics, създадена в рамките на федералния институт по технологии на Цюрих, успешно приключи първия кръг от финансиране на сума от $22,3 милиона. Основният продукт на тази компания са четириногите робокучета ANYmal, които се използват за наблюдение и проверка на промишлени обекти. ANYmal действат без каквато и да било помощ от страна на човека – те са напълно автономни и могат да бъдат настроени за работа в предприятия от произволен тип.

„Ние работим с водещите енергийни, преработващи и строителни компании, за да внедрим цифровизацията в среди, които са твърде сложни за традиционните роботи“ – заяви съоснователят и генерален директор на ANYbotics Петер Фанкхаузер.

Робокучетата ANYmal вършат същото, което вършат и пазачите-хора и охранителите по предприятията. Роботизираните кучета разполагат с няколко камери, радари, лидари и използват алгоритми с машинно обучение и елементи на изкуствен интелект. Тези роботи виждат много повече от човека, като скоростта на търсене и откриване на проблемите и неизправностите в производството са много по-големи в сравнение с тази на хората. Налични са и обичайните предимства на този подход – ANYmal нямат нужда от отпуска, от обедна почивка и заплата, с изключение на разходите за зареждане на акумулаторните батерии и за обслужване. Всеки ANYmal възвръща вложените в него пари само за няколко месеца.

Ако на клиента не са му достатъчни базовите възможности на робокучето, производителят предлага сензори и оптика за сканиране на обекти на големи разстояния, промени в софтуера и частични промени на конструкцията. ANYmal се движат без проблеми в сложни условия – стълби, тесни коридори и помещения с много врати.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари