fbpx
0.3 C
София

Стойте далеч от Facebook 2013 demo

Най-четени

Методи Дамянов
Методи Дамяновhttps://www.kaldata.com/
В "Калдата" от 2012г. насам. С интереси в сферата на информационната и интернет сигурност, дисруптивните технологии (IoT, AI, облак), видеоигрите с душа и послание и интернет свободата. Фен на Кен Ливайн, Ричард Столман и Джон Пери Барлоу.

И през този месец фалшивите приложения продължават да заливат Интернет. Разработчиците от компанията за информационна безопасност и интернет сигурност Symantec съобщават за появата на едно ново фалшиво приложение свързано със социалната мрежа Facebook, наречено Facebook 2013 demo. Потребителите подлъглали се да си инсталират приложението са от целия свят, но най-много засега са от Индия. Зловредното приложение се хоства на сайт осигуряващ безплатен хостинг.
Разработчиците от Symantec ни съобщават, че интерфейса на страницата имитира началната страница на Facebook и самите страници са променени, така че да промотират зловредното приложение. Съобщение на началната страница на уебсайта приканва потребителите на истинската социална мрежа да използват логин информацията, с която се вписват в социалната мрежа, а да не си правят наново регистрация, като в десния панел на страницата има инструкции за начина, по който може да бъде достигнато самото приложение. Подобно и на други зловредни и фалшиви страници, използваният английски е доста лош, като киберпрестъпниците обясняват как да стигнете приложението в тристепенен процес. Първите две стъпки карат потребителят да излезе от профила си във Facebook и да се логне в мошеническия сайт. Третата стъпка обяснява, че потребителя ще може да види версията на Facebook за 2013-та година за срок от 24 часа, като след този период, тази възможност ще бъде вече недостъпна. Има също и бележка, че след този период, потребителят ще бъде върнат към предишния облик на страницата на социалната мрежа. Това, което реално се случва е, че след въвеждането на оторизиращата потребителя информация, той бива пренасочен към истинската страница на Facebook, на която да впише акаунт информацията си. Ако човек се е поддал на измамата, престъпниците успяват да откраднат идентифициращата го информация, логин името и паролата му за социалната мрежа.

Разработчиците от Symantec ни съветват шест прости неща:

1. Не кликайте върху съмнителни връзки в имейл съобщения.
2. Когато отговаряте на имейл, не предоставяйте, каквато и да е лична информация.
3. Не въвеждайте лична информация в изскачащи на екрана ви в браузъра прозорци и страници.
4. Уверете се, че уебсайтът е криптиран посредством SSL-сертификат. За да се уверите, че това е така, погледнете адреса, който трябва да започва в случая с „https“ (вместо „http“).
5. Уверете се, че антивирусния софтуер на компютъра ви е винаги обновен. Това до голяма степен ви гарантира защита от фишинг сайтове.
6. Ако видите фалшиви уебсайтове, които имитират началната страница на социалната мрежа Facebook или получите имейл, в който се твърди, че е пратен от екипа на социалната мрежа, своевременно информирайте екипа към Facebook, който се занимава с измамите свързани със социалната мрежа на адрес: [email protected]

Прикриването на зловредни сайтове, които крадат информация, като напълно легални страници не е никаква новост. Twitter, Hotmail, Gmail и почти всички известни сайтове (особено популярни са фалшивите варианти на страници на банкови и финансови институции) имат подобни фалшиви клонинги и е добре да докладвате, колкото се може по-бързо на собствениците на реалния сайт, когато видите подобна измама. тъй като това може да спаси някой човек от попадането в капана на киберпрестъпници.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини