fbpx
17.7 C
София

Пет WordPress плъгина, които ще подобрят търсенето във вашия сайт

Най-четени

Калин Карабойчев
Калин Карабойчевhttps://www.kaldata.com/
Калин Карабойчев е управител на Kaldata.com - най-големият български IT портал. Повече от 15 години се занимава активно с разработка и популяризация на услуги в българския интернет.

Едва ли ви е отнело дълго време, за да откриете, че WordPress търсачката не работи много добре. Една от основните причини може би е, че тя подрежда резултатите първо по дата и след това по релевантност. Друга причина може да се търси в това, че тя не търси във всички възможни полета, като: коментари, тагове, резюмета и т.н.
 
Разгледахме някой от най-добрите плъгини за търсене. Ето 5 от най-добрите.
 
1. Relevanssi
 
Relevanssi е плъгин, който обещава „по-добри резултати“ и тестовете показват именно това. Relevanssi претендира да е най-добрият плъгин за търсене от безплатните плъгини в партидата.
 
Разбира се, работата с плъгина за по-дълъг период от време ще покаже, дали първите впечатления са верни.
Приставката Relevanssi предлага редица функции, които го правят привлекателен.
 
· Резултатите се подреждат по значение, а не по дата;
· “Fuzzy matching”- ще покаже частично съвпадащи думи, ако пожелаете;
· Резултатите могат да включват само една или всички от зададената група от ключови думи или точна фраза;
· Показва точно съвпадение при търсене с кавички;
· Може да проверява в постове, коментари, тагове, категории и потребителски полета;
· Можете сами да определите кой елемент, каква тежест да има при търсенето. Например „заглавията” имат по-голяма тежест от „коментарите” и т.н.;
· Дава ви възможност да разберете какво точно търсят регистрираните ви потребители.
 
Една от най-хубавите черти на Relevanssi е, че голяма част от изброените по-горе възможности, могат да се конфигурират. С Relevanssi на практика вие можете сами да създадете своя търсачка.
 
2. Better Search
 
Better Search плъгинът добавя по-голяма релевантност към резултатите от търсенето, като дава по-голяма тежест на заглавията и съдържанието, отколкото на датата на публикуване. Както и в Relevanssi, имате възможност да си играете с „тежестта”на двете. Плъгинът ви позволява да следите популярните търсения и да ги поставите в страничната лента като „таг облак” с по-голям размер на шрифта за по-популярните търсения. Това е един изключително популярен плъгин.
 
3. WP Search
 
WP Search също се стреми да увеличи адекватността на резултатите, като се фокусира върху заглавията и съдържанието, за сметка на сортирането по дата. С WP Search можете да контролирате „тежестта” и „важността”, която се придава на заглавията и съдържанието. В допълнение, към търсенето на постове и страници, този плъгин ви позволява да търсите в прикачени файлове, корекции, коментари, категории и други.
 
4. Search Everything
 
 
Със Search Everything можете да добавите определен брой елементи към вашето търсене, които са включени в WordPress търсенето по принцип.
 
Ето един поглед към възможностите на приставката:
 
· Търсене във всяка страница;
· Търсене във всеки таг;
· Персонализирано търсене – таксономия (ново);
· Търсене във всяка категория;
· Търсене само в незащитени с парола страници;
· Търсене във всеки коментар;
· Търсене само на одобрени коментари;
· Търсене във всеки проект;
· Търсене във всеки прикачен документ;
· Търсене във всяко персонализирано поле;
· Изключване на мненията от търсенето;
· Изключване на категории от търсенето;
 
Search Everything търси по-детайлно, но не подобрява релевантността на резултатите.
 
5. Custom Google Search
 
Щом става въпрос за „търсене”, не можем да минем без Google search приставката. Има редица плъгини, с които можете да ползвате с тази функционалност.
 
Вероятно сте виждали тази опция за претърсване на сайтове с Google на доста места и тъй като всеки е запознат с Google, знаете какво представлява.
 
Custom Google Search, както всички плъгини, използващи Google търсене, изисква Google акаунт и поставяне на код в настройките на WordPress. Имате опции за промяна на стила на полето за търсене, скриване на бутона за търсене, показване на лента на страницата за търсене и дp.
 
Заедно с резултатите на Google search ще има и Google adwords реклами в тях, като това се отнася само за безплатната версия на плъгина.
 
Изброените приставки са едни от най-добрите в момента що се отнася до търсене в WordPress. В зависимост от това, какво точно искате да постигнете можете да изберете най-подходящaта за вас.
 
Ако все още нямате свой блог или тепърва предстои да си създавате, Host.bg предлага безплатна инсталация с 1 клик на WordPress и на още над 260 софтуера, към всеки от своите хостинг планове. Ако имате въпроси не се колебайте да се обърнете към нас, ние сме на линия 24/7/365. Ако се интересувате от промоционални предложения – можете да ги намерите тук, а най-лесно ще изберете домейн име за своя блог в нашата страница с над 20 от най-популярните домейн разширения.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини