8.1 C
София

Стотици станали жертви на малуер кампания във Facebook

Най-четени

Методи Дамяновhttps://www.kaldata.com/
В "Калдата" от 2012г. насам. С интереси в сферата на информационната и интернет сигурност, дисруптивните технологии (IoT, AI, облак), видеоигрите с душа и послание и интернет свободата. Фен на Кен Ливайн, Ричард Столман и Джон Пери Барлоу.


Поредна малуер кампания заплашва потребителите на най-голямата социална мрежа Facebook, предават от блога на BitDefender. За нея съобщава Браян Донахю от блога на компанията, споделяйки, че жертва на кампанията са станали вече над 100 000 души, и то само за период от два дни.

Самият малуер се разпространява посредством линкове, водещи към порнографско съдържание. Линковете идват най-често от акаунтите на жертвите на кампанията, което е поредно напомняне за това, че е добре да помислите не само дали да следвате публикувани линкове от непознати, но и от ваши познати в социалната мрежа. Освен това организаторите на малуер кампанията са подготвили внимателно стратегията си, така че да останат извън полезрението на хората, които се занимават със сигурността на мрежата – веднъж компрометиран даден акаунт, малуерът разпраща зловредната връзка не към всички приятели на жертвата, а към 20 от техните им познанства.

Когато потребителят се натъкне на подобно съобщение и го последва, то на него му бива представяно видео със съдържание за възрастни, което тръгва, но скоро след това прекъсва, като на екрана се изписва съобщение, че ако потребителят иска да продължи с гледането му, то той трябва да си инсталира Flash плейър, който разбира се не идва от Adobe, а съдържа зловреден код. 

Независимият разработчик по информационна сигурност Реза Фагани докладва, че след като се инсталира на системата, малуерът има функционалности на кийлогър и може да контролира движението на мишката.

Самият малуер най-често сваля на компютрите файлове с имеna chromium.exe, wget.exe или verclsid.exe, които правят връзки към интернет адреси.

BitDefender са се свързали с екипите по сигурността на социалната мрежа, откъдето са съобщили, че са наясно с проблема и разследват случая.

Малуер кампанията е все още активна.

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини