fbpx
10.2 C
София

Студент създаде приложение, което показва дали есетата са написани от ChatGPT  

Човек ли е написал това или алгоритъм? Отговорът ще ви даде друг алгоритъм.

Най-четени

Студент създава приложение, което ще ни помогне да дешифрираме дали конкретен текст е написан от човек или е генериран от новия чатбот ChatGPT на OpenAI.

Едуард Тиан, студент по компютърни науки и журналистика в Принстън, казва, че е създал приложението, което той нарича „GPTZero”, за да помогне в борбата с академичното плагиатство, генерирано от новия чатбот, задвижван от изкуствен интелект.

ChatGPT, новият зашеметяващ чатбот на OpenAI, изненадва потребителите със способността си да създава свързан текст. Технологията е впечатлила много хора, но и доста голям брой потребители са притеснени. Критиците се опасяват, че заради чатбота писмените задачи в училищата и университетите са обречени, а и всичко това може да доведе до увеличаване на дезинформацията и фатален край за големите медийни индустрии.

Именно затова приложението на Тиан, което анализира текста в дълбочина, може да прецени дали текстът е написан от човек или машина.

Студентът споделя линк към своето творение в Twitter тази седмица, разяснявайки как е проектирал програмата да „открива бързо и ефикасно дали едно есе е написано от ChatGPT или от човек“.

Изглежда, че GPTZero работи доста добре. Ето и какъв опит е направен с него. След включване на приложението, се прилага текст от скорошен разговор с ChatGPT и в рамките на секунди, програмата преценява, че текстът е „генериран от машина“. След това се прилага текст от лично творение, написано от човек, а приложението бързо разбира от кого е създаден текста. Колкото повече текст въведете в програмата, толкова по-точни ще са резултатите.

Ако сте любопитни как работи приложението, можете да отидете на уебсайта на Тиан, за да го изпробвате.

GPTZero не само показва антиутопията на машините, в която живеем, но и ни демонстрира потенциална измама и дезинформация. Ще запазят ли хората когнитивните си способности в бъдеще или роботите ще мислят вместо нас? Всичко изглежда доста мрачно за нивата на IQ на бъдещите поколения.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини