Суперкомпютър на Луната може да улесни изследването на космоса

4
45

Американската космическа агенция NASA в момента е лидер по отношение на изследванията на дълбокия космос. Множество апарати на организацията кръстосват Слънчевата система и едно от най-големите предизвикателства е осъществяването на връзка с тях. В момента NASA използва голям брой околоземни сателити и скъпи наземни станции с огромни чинии, за да дава команди на далечните сонди. Оказва се обаче, че контролът върху мисиите в дълбокия космос може да бъде значително улеснен ако на Луната бъде поставен мощен суперкомпютър, свързан с няколко близки сателита, съобщи Gizmodo.

С пускането на все повече апарати далеч от Земята трафикът от данни става непосилен за Deep Space Network (DSN), която осигурява връзката. Постоянно се поставят нови сателитни чинии, като две от тях в момента се подготвят за пускане в Австралия.

Изследовател от Университета на Южна Калифорния е предложил радикално решение на проблема. Оулянг Чанг предлага на Луната да се постави суперкомпютър и да се построи радиотелескоп. Според него това ще разтовари съществуващата мрежа и ще улесни връзките с дълбокия космос. Специалистът е избрал и точното място, където има най-малка температурна амплитуда и лед за охлаждане на компютърните системи.

Суперкомпютърът може да се сглоби на модули още на Земята, а те да се закарат до Луната, където свързването им може да се осъществи лесно.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
4 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари