Суперкомпютър на NASA симулира ранната еволюция на Вселената

1
74

Учени успяха да генерират най-мащабната и реалистична симулация на еволюцията на Вселената. Нищо подобно не е било правено до този момент. Това е извършено с помощта на най-мощния суперкомпютър, с който разполага NASA. Условното му наименовани е Pleiades, информира Space.com.

Мащабната симулация е наречена Bolshoi и нейната цел е да разкрие на изследователите как галактиките и другите големи структури са се променяли след Големия взрив отпреди 13.7 милиарда години. Кодът на Bolshoi е бил изпълнен за 18 дни и сметките са отнели милиони часове компютърна работа, която е била разпределена между всички 160 хиляди процесора, разположени в суперкомпютъра Pleiades. Машината е на седмо място в света по изчислителна мощ.

Според най-новите научни теории, именно на Големия взрив дължим съществуването на сегашната Вселена. След въпросния взрив всички космически обекти се отдалечават постоянно едни от други, а доминираща е тъмната енергия, за която на този етап хората не знаят почти нищо. Предполага се, че около 70% от енергията в нашата Вселена е именно тъмна, но различните учени имат различно мнение за процентното съотношение. Тази мистериозна енергийна форма въздейства на отдалечаването на обектите в космоса и се предполага, че ускорява процеса.

При симулацията Bolshoi са генерирани един милиард години от действието на тъмната материя върху Вселената. NASA са публикували кратък клип, който показва част от резултатите, получени по време на симулацията. Големият масив от информация тепърва ще се анализира и най-интересните данни предстои да бъдат извлечени в близко бъдеще.

Преди няколко години астрономите успяха да направят триизмерна карта на тъмната материя, която показва предполагаемите места, където се намира тя. Картата представя не само космическото пространство, но и времевото отношение. По този начин може да се види нагледно как са се местили различните видове материя през втората половина от живота на Вселената, след Големия взрив. Причината за невъзможността да видим тъмната материя се крие в нейната неспособност да си взаимодейства с фотоните на светлината.

Първите наченки в концепцията за тъмната материя, която използваме днес, датират от 1930 година. Най-силните доказателства за нейното съществуване обаче, учените получиха едва през последните няколко години. Те са индиректни и са на базата на изкривяванията на видими обекти, които не могат да се обяснят по друг начин, освен със съществуването на тъмна материя, която оказва гравитационно влияние с масата си.

Триизмерната карта на тъмната материя е съставена благодарение на инструментите, с които разполага телескопът Hubble. Фрагмент от нея можете да видите по-долу.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари