fbpx
12.8 C
София

Съветът за безопасен транспорт на САЩ е разтревожен, че Tesla не спазва предписанията

Най-четени

Националният съвет за безопасност на транспорта на САЩ не е доволен от неуспеха на Tesla да отговори на препоръките за безопасност, направени преди повече от четири години, по отношение на спорната функция за подпомагане на водача при управление на автомобилите на компанията, наречена Autopilot.

През 2017 г. NTSB препоръча на Tesla и пет други автомобилни производители да инсталират системи за наблюдение на водача в своите превозни средства, за да гарантират, че водачите остават бдителни, дори когато са включени системите за активна безопасност и подпомагано управление на автомобила. Съветът също така призова автомобилните производители да забранят използването на функциите за подпомагане на управлението по магистралите. Препоръките бяха направени в отговор на разследвания на редица случили се катастрофи, при които собственици на Tesla загинаха, като първият случай, който привлече вниманието на законодателите и регулаторите, беше катастрофа между автомобил на Tesla и камион, който е навлизал в магистрала.

Петте други автомобилни производители, към които бяха отправени същите препоръки, официално отговориха на препоръките в рамките на 90-дневния времеви интервал, който съветът за безопасност предписва, а NTSB официално прие отговорите им и изпълненията на предписанията им за приемливи. Но на фона на тях, Tesla не даде особено убедителен отговор по предписанията от своя страна, като междувременно с увеличаването на популярността на автомобилите на компанията, започнахме все по-често да чуваме за тежки катастрофи, при които водачът е спрял да наблюдава пътната обстановка, поверявайки изцяло управлението на автопилота.

Съветът сега съобщава, че е „дълбоко загрижен“ от бездействието на Tesla по отношение на препоръките, казват от NTSB в писмо, публикувано в понеделник. Всъщност липсата на отговор от страна на компанията доведе до още катастрофи и още повече заблуди, че автомобилите могат да се самоуправляват и водача не е нужно да наблюдава и да участва в управлението, както казва председателят на Съвета Дженифър Хоменди, който е изпратил официално писмо до изпълнителния директор на Tesla Илън Мъск.

„Вие заявихте, че „безопасността винаги е основното изискване за дизайн на Tesla“, пише Хоменди до Мъск, преди да продължи да се оплаква от скорошното пускане на бета софтуерната актуализация на компанията Full Self-Driving, която позволява на някои собственици на Tesla да използват по-усъвършенствана версия на автопилот на градски и жилищни улици.

„Ако сериозно мислите да поставите безопасността на първо място и в центъра на дизайна на превозното средство на Tesla, аз ви приканвам да предприемете действия по препоръките за безопасност, които издадохме преди четири години“, заключава тя.

NTSB може да провежда разследвания и да дава препоръки, но няма административни правомощия. NTSB не е регулаторна агенция и като такава няма способността да принуди Tesla да отговори на предписанията. Националната администрация за безопасност на движението по пътищата на САЩ, която има възможност да издава санкции, в момента разследва възможни дефекти в автопилота, които може да са причинили близо дузина катастрофи, включващи неподвижни аварирали превозни средства.

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини