Създадена е универсална изкуствена кръв за кръвопреливане

4
1793

Изкуствената кръв, създадена от екип японски учени е подходяща за всички и може да се съхранява до една година. Експериментите със зайци потвърдиха, че тя спасява живота не по зле от истинската кръв. Предстоят клиничните изпитания на хора.

При масирана загуба на кръв най-голяма заплаха за организма е дефицитът на тромбоцити и еритроцити – клетките в кръвта, които са отговорни съответно за нейното съсирване и преноса на кислород. При това донорските тромбоцити могат да бъдат съхранявани в продължение на 4 дни, а еритроцитите – до 20 дни.

Проблемът с дефицита на донорска кръв може да бъде решен от изобретението на японските учени. Asahi Shimbun съобщи, че те са създали изкуствена кръв, включваща тромбоцити и еритроцити, поставени в липидни обвивки – липозоми. Учените заявиха, че тази изкуствена кръв може да бъде съхранявана една година при стайна температура. По този начин става възможно създаването на запаси от кръв в отдалечени райони – например в отдалечените океански островчета.

Освен това, изкуствената кръв може да се прелива на хора с всякаква кръвна група. Това означава, че тази процедура може да започне още в линейката на Бърза помощ, без да се изчакват резултатите от анализите.

Експериментите със зайци показаха, че ефективността на изкуствената кръв е същата като на естествената. От десет опитни животни със сериозна загуба на кръв и получили кръвопреливане на изкуствената кръв, са оцелели шест, което е съпоставимо с традиционните методики. Никакви негативни ефекти не са забелязани.

4
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
4 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Моля за съвет
Моля за съвет

Удър по бялата мафия – как сега шъ изнудват лошият мат’рял ?

Моля за съвет
Моля за съвет

Oт 10 oпитни живoтни cъc cepиoзнa зaгyбa нa ĸpъв
и пoлyчили ĸpъвoпpeливaнe нa изĸycтвeнaтa ĸpъв,
ca oцeлeли 6,
ĸoeтo e cъпocтaвимo c тpaдициoннитe мeтoдиĸи.

😲традициона методика- 40% $мъртност😲

Моля за съвет
Моля за съвет

Освен това, изкуствената кръв може да се прелива на хора с всякаква кръвна група.

Според Международното общество за кръвна трансфузия (преливане) има 29 основни видове кръвни групи. Те се определят от наличието (или липсата) на определени наследствени антигени върху повърхността на червените кръвни и евентуално други клетки. Антигени могат да бъдат протеини, въглеводороди, гликопротеини и др.

Моля за съвет
Моля за съвет

comment image