Създаден е високопроизводителен акумулатор от метални отпадъци и перилен препарат

0
107
Вземете стари метални отпадъци, поставете ги в стъклен съд с разтвор на перилен препарат и получавате високоефективен акумулатор. Това е философията на учените от университета Вандербилд, които създадоха мощен реално работещ акумулатор от медни и стоманени отпадъци.

„Представете си, че тоновете метални отпадъци, които със всеки изминал ден стават все повече, биха могли да се използват като възобновяеми източници на енергия, вместо да са бреме за околната среда и преработващите предприятия“ – каза Кари Пинт, доцент от катедрата по машиностроене в университета Вандербилд.

Научната работа е публикувана в списание ACS Energy Letters. Една клетка на новия акумулатор дава напрежение 1,8 V. Плътността на енергията достига 20 Wh/kg. При тестовете новият акумулатор издържа 5000 цикъла зареждане-разреждане, което е еквивалентно на 13 години ежедневно зареждане и разреждане. След експеримента акумулаторът е запазил 90% от мощността си.

rechargeable-battery-2

Тайната на новия акумулатор се крие в анодирането – широко разпространения процес за увеличаване на оксидното покритие с помощта на анодно окисляване.

Възможно е изготвянето на подобен акумулатор в домашни условия, въпреки че не се препоръчва. Повърхността на металите се шлифова и полира. След това се обезмасляват с бензин, измиват се със сапунен разтвор и се декапират със сярна киселина. Следва анодиране в електролитен разтвор под въздействието на постоянен ток. Като електролит може да се използва разредена сярна киселина, но може да се използва и разтвор от готварска сол и сода.

rechargeable-battery-3

Учените са анодирали медните и стоманените отпадъци в разтвор от прах за пране. Оказа се, че в този случай металните повърхности се покриват с нанометрови мрежи от метални окиси, които могат да съхраняват и освобождават енергия при използване на електролит от вода и перилен препарат, който съдържа калиев хидроксид – евтина сол, която се използва за производството на перилни препарати.

Кари Пинт е уверен, че ще дойде ден, когато хората ще се откъснат от електрическите мрежи и ще си произвеждат собствени акумулаторни батерии.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари