Учени от Улсанския национален институт за наука и технологии (UNIST) в Южна Корея са разработили гъвкав колектор на ток от въглероден полимерен материал. При това за основа е използвано природно „изобретение“ — тропическо растение със забавното наименование Джаботикаба.

Този колектор е използван за създаване на гъвкава зареждаема литиево-йонна батерия с водни електролити. Твърди се, че новата батерия е създадена под ръководството на професор Суджина Парк от корейско училище по енергетика и химични технологии. При това, той е решил един от основните проблеми на гъвкавите панели — загубата на здравина и проводимостта на електродите при сгъване или друга деформация. Досега нито един от гъвкавите панели заради това не е излязъл на пазара.

За решение е бил използван проводящ полимерен композит, състоящ се от хибридни пълнители, подобни на плодовете на бразилското дърво Джаботикаба, във вътрешността на които се намират въглеродни нанотръби и сажди. Оказало се, че електрическата проводимост на такава система се запазва дори и при силен опън.

„Надяваме се, че нашите резултати ще разширят броя на гъвкавите нанокомпозити с електрохимични и механични свойства, достъпни за използване в най-различни области.“

От своя страна, професор Со Юн Ким от UNIST е използвал метод за малоъглово рентгеново разсейване (SAXS) за измерване на поведението на нанопълнителите в полимерната матрица. Оказало се, че различните видове въглерод в нанопълнителя са довели до образуването на силно взаимосвързани и поддържащи се помежду си мрежи.

В крайна сметка е разработен тестов образец на литиево-йонна батерия с описания композит във вид на колектор на ток, който е осигурил 100% стабилна мощност дори и при деформация. За „индикатор на работата“ е използван светодиод.

„Изследването ни може да се улесни разработването на гъвкави нанокомпозити с оптимизирани електрохимически и механични свойства за използване в устройства за съхранение на енергия и гъвкава електроника“.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари