fbpx
-1.8 C
София

Създадоха пълноценна холограма, която дори може да се докосне

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

Холограмите не са нещо фантастично, понеже съвсем опростено псевдо триизмерно изображение може да се получи с помощта на четири прозрачни пластини и специалните клипове от YouTube. Разбира се, има и много по-съвършени технологии, при които се използват специални 3D екрани и дават възможност за по-пълноценно потапяне в триизмерното пространство.

Но всички тези методи имат един и същ проблем: триизмерният ефект се запазва само при съвсем тесен ъгъл на виждане и не може да става и дума за каквото и да било физическо взаимодействие с холограмата. Още през 2018 година учените от университета „Бригъм Йънг“ създадоха устройството Optical Trap Display, в което се използват лазери за генериране на свободно плаващи в триизмерното пространство холографски изображения, за които не е необходим екран. Сега същият екип показа нова технология, която дава възможност за анимирането на тези холограми.

В Optical Trap Display се използват два отделни лагера. Единият е невидим и управлява съвсем малка непрозрачна частица, плаваща във въздуха. Вторият е видим и осветява тази частица с различни цветове, докато тя се движи по зададените трактори. По този начин се създава подвижно триизмерно изображения за наблюдателя или наблюдателите. За разлика от другите традиционни подходи, тези плаващия въздуха 3D изображения могат да бъдат разглеждани под произволен ъгъл, понеже на практика се рисуват в триизмерното пространство.

Демонстрационният клип показва, че е предложена и нова технология за проследяване движенията на реалния обект, като по този начин става възможно новите холограми да взаимодействат с него. Видеото показва как малка холограма се движи върху човешкия палец. С използването на различни перспективи и паралакси се дава възможност за използването на новата технология за създаването на пълноценно допълнена реалност.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини