Създателят на интернет Тим Бърнърс-Лий публикува отворено писмо по случай 29 годишнината от появата на интернет. Според Бърнърс-Лий, големите компании пречат на развитието на технологията. Те са против принципните промени и унищожават неголемите независими сайтове и онлайн услуги, на които по-рано се държеше Глобалната мрежа.

Бърнърс-Лий счита, че интернет би могъл да бъде много по-добър, ако правителствата на различните държави, учените, бизнесмените, специалистите, програмистите, художниците и гражданските активисти започнат да работят съвместно и създадат нови принципи на взаимодействие.

Изобретателят отправи най-голяма критика към интернет гигантите Facebook и Google. Според него, именно те контролират кои идеи да бъдат развивани и кои да бъдат забравени. Тези гиганти наемат най-талантливите разработчици и изкупуват най-перспективните иновации. Но използват тези преимущества не за благото на обществото, а за увеличаване на собствените си доходи.

Като най-ярък пример Тим Бърнърс-Лий посочва скандала с президентските избори в САЩ. Социалните мрежи оказват толкова голямо влияние на ума и настроението на хората, че публикуването на провокационна информация променя резултатите от гласуването.

Бърнърс-Лий счита, че ситуацията с интернет все още не е безнадеждна. Всичко може да бъде оправено от общество, отхвърлило монополната власт на интернет корпорациите и започнало самостоятелно да решава, кое е необходимо и кое не.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари