Във вторник Тайван организира изложба, за да покаже арсенала си от безпилотни самолети. Фокус на събитието бяха изстрелваният от камион дрон Chien Hsiang и разузнавателният дрон Teng Yun, който е подобен на MQ-9 Reaper. 

Домакин на изложбата на дронове беше Националният научно-технологичен институт Чунг-Шан (NCSIST) 

Държавна структура, която се занимава с разработката на военни технологии. Събитието предостави рядък поглед към Chien Hsiang. Това е противорадиолокационен безпилотен боеприпас. Предназначен е да унищожава вражески радари, разположени в морето или на сушата. 

Има способността да поразява други безпилотни летателни апарати, въпреки че NCSIST не успя да предостави конкретни данни за това как точно го прави.

На брифинг за пресата, Чи Ли-пинг, ръководител на отдела за изследване на аеронавигационни системи на NCSIST, даде подробности.

Chien Hsiang има максимална продължителност на полета от пет часа и може да поразява цели на разстояние около 1000 километра. Ако дронът загуби сигнала си по пътя към целта, той може просто да остане в близост, докато отново започне да излъчва, за да завърши удара. 

Нападението ще бъде извършено от Chien Hsiang чрез врязване в целта със скорост от 600 километра в час. 

Машината може да служи и като примамка, тъй като има възможност да бъде оборудвана с пакет за електронна борба срещу вражеските излъчватели, които заблуждава. За първи път видяхме Chien Hsiang още през 2017 г. на изложението за аерокосмически и отбранителни технологии в Тайпе. След това системата беше представена на същото събитие през 2019 г. 

Там вече беше комплект от 12 контейнера, всеки от които зареден с един от тези дронове камикадзе. 

Тогава бе съобщено, че всички те могат да бъдат изстреляни не само поединично, но и наведнъж. Очаква се производството и доставката на 104 броя Chien Hsiang да приключат до 2025 г., както е договорено с NCSIST. Не е предоставена информация обаче колко от тях е поръчала общо тайванската държава.

Дронът Teng Yun

Скоро ще бъде пуснат в експлоатация и дронът Тенг Юн на NCSIST. Понастоящем се планира той да влезе в масово производство, след като премине оценка на бойната готовност през следващата година. Изпълнителният директор не уточни дали има предвид Teng Yun или Teng Yun 2. Mоже да се предположи, че вероятно става въпрос за втория, тъй като той е по-усъвършенстван модел.

Междувременно въоръжените сили на Република Китай (Тайван) изглежда вече се подготвят за пристигането на тези нови дронове. 

Твърди се, че са наели 115 оператори на безпилотни самолети, за да компенсират недостатъчната работна ръка в тази област. Focus Taiwan съобщи, че новите оператори са били обучени от NCSIST и тествани от Тайванската администрация за гражданска авиация. 

Всички тези събития показват дълбокото желание на Тайван да се конкурира в областта на безпилотните летателни апарати. Дали показаното е достатъчно, за да им осигурят място сред най-добрите производители на дронове?


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари