back to top
1.5 C
София

Facebook Connectivity Lab – интернет достъп чрез безпилотни самолети и сателити

Най-четени

Едва започна да позатихва шумотевицата около закупуването от социалната мрежа Facebook на разработчика на шлема за виртуална реалност Oculus VR, и Марк Зукърбърг обяви официално поредния амбициозен проект на компанията. Този път става дума за създаване на нова инфраструктура за предоставяне на достъп до интернет на жителите на развиващите се страни и отдалечените райони.

Facebook е създала специализираното подразделение Connectivity Lab, което ще помага за реализирането на задачите, формулирани от участниците в проекта Internet.org. Ще припомним, че Facebook стартира Internet.org през миналото лято, като целта на инициативата е осигуряване на достъп до интернет за възможно най-голям брой хора. В проекта участват компании като Ericsson, MediaTek, Nokia, Opera, Qualcomm и Samsung. Според статистиката, понастоящем достъп до глобалната мрежа имат около 2,7 милиарда души по цялата планета. Facebook възнамерява да увеличи тази цифра до 5 милиарда.


Участие в Connectivity Lab вземат специалисти от Лабораторията за реактивно движение към НАСА, Изследователския център Еймс, националната астрономическа обсерватория на САЩ, както и други експерти.

Предполага се, че за организирането на достъпа до интернет в крайградските зони ще бъдат използвани безпилотни летателни апарати, захранвани от слънчеви батерии. Припомняме, че неотдавна стана известно, че Facebook води преговори за закупуване на компанията Titan Aerospace, занимаваща се с разработката на такива безпилотни летателни апарати. Според замисъла на Facebook, дроновете, работещи на височина до 20 000 метра, ще имат на бодра си оборудване, необходимо за предаване на интернет-трафика.


За райони с ниска гъстота на населението се предлага използване на геостационарни спътници в ниска околоземна орбита.

Facebook планира да използва технологията FSO (Free Space Optics) – вид оптична връзка, използваща оптичния диапазон на електромагнитните вълни (светлина), предаван през атмосферата. При нея инфрачервени лазери осигуряват високоскоростен оптичен пренос на данни без използване на кабели.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Google Новини, TikTok, Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини

×