fbpx
5 C
София

Тайван приема закон за чиповете, осигуряващ значителни данъчни облекчения за разработчиците на полупроводници

Най-четени

Светослав Димитров
Светослав Димитровhttps://www.kaldata.com/
Занимава се със създаване на съдържание за уеб от 2009 г. с над 9000 написани новини за Калдата. Интересува се от SMM, Афилиейт и др.

Тайванските законодатели приеха нов закон, който ще даде на местните компании, извършващи бизнес в полупроводниковата индустрия, 25% данъчно облекчение върху годишните им разходи за научноизследователска и развойна дейност. Това е част от плана за запазване на прогресивната полупроводникова технология “у дома“ и съхранение на технологичното лидерство на острова.

Представители на местното правителство многократно са заявявали, че най-новата съвременна технология ще остане в Тайван. Подобна гледна точка е била многократно изразявана и от местния TSMC и други, работещи в тази област, островни технологични гиганти. Властите вече са помагали на местните чипмейкъри в миналото, включително и със създаването на инфраструктура, а сега островът възнамерява да увеличи усилията си в подкрепа на домашния полупроводников бизнес.

Министерството на икономиката на Тайван каза в изявление, че САЩ, Япония и Европейският съюз вече предлагат големи стимули за създаване на местни производствени вериги, така че островът трябва да поддържа конкурентоспособността на своите ключови сегменти в индустрията.

Известно е, че властите от Вашингтон до Сеул предлагат стимули за производство на чипове на техните територии, до голяма степен за да намалят силната си зависимост от Тайван, като вземат предвид възможните бъдещи прекъсвания в доставките на чипове от там. За да смекчи подобни опасения, TSMC изгражда нови фабрики в Япония и САЩ и обмисля създаването на допълнителен производствен обект в Германия.

Новите правила ще влязат в сила през 2023 г. Освен това компаниите, занимаващи се с полупроводников бизнес на острова, ще могат да разчитат на годишни данъчни стимули от 5% при закупуване на ново оборудване за модерни производствени технологии. С други думи, това ще бъде тайванската версия на сравнително скорошния Закон за чиповете в САЩ. Общо обаче сумата на обезщетенията не може да надвишава 50% от сумата на всички дължими годишни данъци.

Покупките на оборудване са най-големият разход във всеки нов завод за производство на полупроводници. Например EUV литографските машини на холандския ASML Holding струват приблизително 200 милиона долара всяка.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини