fbpx
3.9 C
София

Твърде много държави забраниха добива на биткойни и това заплашва бъдещето на криптовалутата

Оригиналът е на Shawn Tully, който изразява своето доста необичайно мнение

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Целият свят бе залят от нова вълна от забрани за добив на биткойни. В република Косово властите атакуват хората, които се занимават с добив на основната криптовалута. Това е само една от дългата поредица държави, които възпрепятстват и забраняват тази дейност.

Миналата година Китай внезапно обърна внимание на биткойните и през месец септември напълно забрани техния добив в Поднебесната. Диаспората от криптоминьори започна да търси нови убежища. Много от тях отидоха в скандинавските страни, за да могат да използват зелена енергия, а други предпочетоха да използват електричеството, получавано от въглища и природен газ в Казахстан, Иран, Косово и мъничката Aбхазия. През есента на миналата година една четвърт от биткойните от целия свят бяха получени в Казахстан и Иран.

 

Но през последните няколко месеца гостоприемството на тези държави се смени с твърди мерки срещу криптоминьорите. Тези пришълци изразходват огромни количества електричество, което доведе до недостиг на електрическа енергия, заради което Техеран и Алмати твърде често започнаха да остават на тъмно. Новините от подобен род оказаха твърде лошо влияние на прогнозите на ентусиастите, които вярваха, че съвсем скоро тези проблеми на криптовалутната индустрия ще бъдат напълно решени след като започне масовия добив на биткойни с използването на възобновяема енергия. Само че сега и скандинавските страни заявиха, че не могат да осигурят такива количества чиста енергия, получавана от вятъра и геотермалните източници, понеже добиват на криптовалута изисква наистина твърде много електроенергия.

Всичко това е съвсем ясно предупреждение за регионите, където отиват бегълците изгонени от Китай, настанили се след това в Казахстан и Иран, че отново ще трябва да сменят мястото. Интересен пример е Тексас – щатът, който притегля всички криптовалутни бежанци, както и начинаещите в добива на криптовалути.

 

„В Тексас са на мнение, че различните уязвимости в електропреносните вериги могат да се оправят чрез увеличаване на търсенето“ – споделя нидерландският икономист Алекс де Ври, в сайта Digiconomist на който почти в реално време може да се наблюдава количеството енергия, която биткойнът използва. „Това е най-абсурдната идея от всички, които съм чувал. Когато лятото и зимата консумацията достигне максимум, а добивът на биткойни още по-силно натовари наличните мощности, резултатите ще бъдат твърде печални“.

Все по-голям става списъкът на държавите, които охладняха към добива на криптовалута. Това може да се счита за предупреждение за щатите Тексас, Ню Йорк и Кентъки, както и за редица европейски страни, включително Германия и Ирландия, които все още приемат криптоминьорите с разтворени обятия. Нека да се спрем върху държавите, които наскоро започнаха да се противопоставят на най-популярната в света криптовалута.

Косово

През последните няколко години сравнително евтината електрическа енергия на Косово, получавана от въглищни електроцентрали, привлича тълпи от криптоминьори. Криптовалутната индустрия е изключително популярна в тази балканска държава с население от едва 1,8 милиона души. От друга страна, сред милионите сърби биткойнът се ползва с огромна популярност. Но сърбите не считат Косово за легитимна държава и отказват да плащат за електроенергията. През последните няколко месеца заради изключването на някои въглищни електроцентрали на правителството на Косово се наложи да направи внос на големи количества скъп природен газ от своите европейски съседи. Към днешен ден 40% от електрическата енергия на Косово се получава от вносни енергийни носители. Държавата дори обяви извънредно положение за цели 60 дни, по време на които ще бъде ограничено подаването на електрическа енергия в домовете и на предприятията. Първият етап по преодоляването на тази енергийна криза стана забраната за добив на биткойни.

На 31 декември правителството на Косово обяви тотална забрана на добива на криптовалути за цялата територия на страната. Има надежда, че електроенергията взета от криптоминьорите, ще даде възможност на Косово по-лесно да преживее студените зимни дни. Но същността на случващото се е ясна: на планетата започна да не достига наличната електроенергия и все повече хора си задават въпроса, дали е удачно значителна част от тази енергия да бъде давана за поддръжката на криптовалути, практическата полза от които засега много хора все още не виждат.

Иран нанася втори удар

През месец май миналата година започнаха постоянни прекъсвания на електроенергия в иранските градове. За да намали натоварването на електроцентралите и да запази повече енергия за домакинствата правителството обяви 4-месечен мораториум на добива на криптовалута. След това Иран премахна тези ограничения, но на 28 декември Техеран отново ги забрани, само три дни преди същото да направи Косово. Според публикуваните официални данни добивът на криптовалута отнема от 3 до 4% от цялата енергия на Иран. Тази забрана бе обявена до месец март тази година. А след това правителството отново ще разреши добива на така необходимата на местния режим криптовалута. При това над 60% от добива на биткойни се осъществява по нелегален път – в различни гаражи и дори в промишлен мащаб, но скрито от държавата. Бившият президент Хасан Рухани заяви, че този нелегален добив е твърде трудно да бъде ограничен и той ще продължи да използва значителна част от енергията, предназначена за домакинствата и предприятията. По всичко личи, че отношението на Иран към биткойна започва да се променя

Казахстан прибра червения килим

Казахстан както и САЩ, бе прекрасно място за криптоминьорите, които напуснаха Китай. През есента Кеймбриджкият университет с изненада откри, че тази страна от Централна Азия осъществява невероятните 22% от световния добив на биткойни. След това стана ясно, че само за няколко месеца от Китай в Казахстан са се прехвърлили около 90 хиляди мощни цифрови ферми, които работят денонощно и генерират хешове за блокчейна. В най-големия град на страната Алмати за периода от месец май до месец ноември добивът на биткойни се е удвоил.

В тази страна годишният ръст на консумацията на електрическа енергия е в рамките на 1-2%. Но през 2021-ва година след притока на голям брой китайци, както и от появата на нови криптоминьори, които искат да спечелят от излетялата нагоре цена на биткойна, консумацията на електрическа енергия в Казахстан се увеличи с 8%.

Казахстан има гигантски резерви от нефт и в началото на милата година страната се гордееше със своите потенциални възможности за получаване на електроенергия. Но само за няколко месеца редица фактори, както и треската за биткойни доведе страната от просперитет до стагнация. В средата на месец юли миналата година в цялата страна започнаха случайни изключвания на електрическата енергия. Правителството реагира и през месец септември въведе ограничения за консумация на електрическа енергия на 50-те най-големи цифрови ферми. След два месеца бяха наложени нови ограничения, този път срещу всички участници в добива на криптовалута. Тези ограничения са доста твърди и важат и до днес.

Исландия отхвърля новодошлите

 

Основното преимущество на Исландия в сравнение с другите страни е знаменитото изобилие от евтина геотермална енергия. През последните години именно това привлича криптоминьорите към тази страна. В Исландия централни офиси имат хонконгските компании Genesis и Bitfury, както и канадската Hive. Само че Исландия има големи алуминиеви заводи и дата центрове, апетитът за електрическа енергия на които е сравним с този на криптоминьорите. Исландия също започна да изпитва проблеми с недостига на електроенергия. Както навсякъде, разразилата се по цялата планета енергийна криза накара правителството да ограничи консумацията на своите основни производства. На 7 декември държавната енергийна компания Landsvirkjun обяви, че спира да приема молби за подаване на електричество за новите криптоминьори.

Швеция иска да забрани добива на криптовалути, както на своя територия, така и в целия Европейски съюз

На 12 ноември миналата година шведски активисти публикуваха отворено писмо към регулаторните органи на страната, в което бе включено и запитване към Евросъюза, което може да провали всички планове за прехода на биткойна към зелена енергия. Именно такива са плановете на привържениците на криптовалутите, включително Джак Дорси и Илън Мъск. Тук случаят е по-интересен. Ръководителят на шведското управление по охрана на околната среда и ръководител на финансовия надзор призова лидерите на европейските страни изцяло да спрат добива на биткойни. Швеция агитира 27-те страни на Европейския съюз изцяло да забранят криптовалутната индустрия. При това причината не е въглеродната следа на биткойна, а това, че водещата криптовалута харчи прекалено много зелена енергия, а това пречи на традиционната промишленост да премине изцяло към използването на възобновяема енергия. Да напомним, че над 50% от електрическата енергия на Швеция идва от вятъра, слънцето и водноелектрически централи и в това отношение тази държава е на първо място в целия свят. Именно това привлече към нея китайските криптоминьори. Авторите на това писмо твърдят, че от месец април до месец август миналата година количеството изразходвана електроенергия от криптоминьорите е нараснало двойно.

Норвегия може да последва пътя на Швеция

Няколко седмици след публикуването на този манифест към неговите автори се присъедини високопоставен норвежки чиновник

След като проучихме решенията, предложени от Шведските регулаторни органи, Норвегия също обмисля мерки, които могат да помогнат за решаването на проблемите с добива на криптовалута“ – каза Бьорн Арилд Греъм, министър от местното правителство, отговарящ за регионалното развитие.

Както и Швеция, Норвегия също се сблъсква с трудности по отношение на своята алуминиева и стоманолеярна промишленост, като в тази ситуация добивът на биткойни с нищо не помага. Засега не е известно дали Норвегия ще тръгне по шведския път, но проблемът е ясен – не се знае дали Европа ще успее едновременно да осигури енергия за добив на биткойни, като едновременно с това да удовлетвори агресивните ограничения, свързани с промените в климата.

Да не забравим малката Абхазия

Това малко късче земя на брега на Черно море, което се откъсна от Грузия в средата на 90-те, се сблъска с тъмната страна на биткойна още преди Иран и Казахстан. През 2020 година в страната с население около 250 хиляди души се появиха 625 мощни цифрови ферми, много от които бяха монтирани в кухните и гаражите. В края на същата година консумацията на електрическа енергия нарасна с 20% и в средата на ноември започна спорадичното изключване на електроенергия за домакинствата и предприятията. Към края на годината правителството забрани тази индустрия. След това започнаха обиски в домовете и предприятията, съпроводени с разбиване на вратите и рязане на кабели. Цялата мощ на държавата се стовари върху биткойна.


Колкото повече държави затварят вратите пред добива на биткойни, толкова по-малко места остават, където тази дейност се приема с отворени обятия. На територията на подобни региони веднага започва да нараства натоварването на енергийната мрежа. С подобни проблеми съвсем скоро могат да се сблъскат Тексас, Кентъки и канадската провинция Албърта, които към днешен ден са изключително популярни места за добив на криптовалута. Започнаха да се чуват разговори, че криптоминьорите трябва да се споразумеят с доставчиците на електрическа енергия, които да продават повече електроенергия за добив на криптовалута, но да я изключват в пиковите часове, за да има електричество за домакинствата и предприятията.

Основният проблем на биткойна е в това, че той увеличава търсенето на електроенергия, която вече не достига за целия свят. Проблемът предстои да се реши.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

38 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини