Тежка ли е работата на програмиста от гледна точка на психофизиологията

Оригиналът е на romicohen, а материалът предизвика разгорещени дебати и нееднозначни реакции.

20
5585

Добре известен факт от медицинска гледна точка е, че работата на разработчиците и програмистите е тежък труд, сравним с отсичането на дърва в гората. Но проблематиката на този тип труд е твърде силно недооценена в общественото съзнание. Нека да разгледаме този аспект от научна гледна точка.

1.Какво толкова има – седиш си там и чукаш по клавишите…“ – позната ли ви е тази точка на зрение? Така говорят хората, които не са запознати с основите на функционирането на човешкия мозък. Работата е в това, че в състояние на покой нашият мозък използва около 10% от цялата консумирана от човешкото тяло енергия. Но когато главният мозък се използва много активно, то неговата консумация нараства до 25-30%, а според последни изследвания и до повече. Тоест, от енергийна гледна точка, през това време вие наистина сякаш цепите дърва. Но не с ръцете си – същата енергия се изразходва от главата. Оттук идва и силното чувство за физическа умора след интензивно програмиране или друга подобна умствена дейност. Сякаш ров сте копали нали? Само че за другите, които никога не са използвали своя мозък по подобен начин, това чувство е съвършено непознато. Оттук идва и недооценяването от страна на някои хора.

2. Вторият важен момент е свързан с това, че за разлика от мускулите, нашият мозък не използва директно общата система на кръвообращение. Google би могъл да намери, че това се нарича хематоенцефалична бариера, която надеждно защитава нашия мозък от инфекции и паразити. И в същото време тази бариера е едно тясно място, което не дава възможност работата на нашия мозък да се ускори до максимум. Тази структура по нещо прилича на решаването на проблемите с охлаждането на съвременните чипове. Мозъкът наистина прегрява поради високата консумация на енергия при усилена умствена работа. Но тук има нещо друго: освен прегряването, образуват се органични отпадъци по време на работата на мозъка в подобен режим. Позната ли ви е болката в мускулите след интензивен физически труд или след престараване във фитнеса? Но да се премахнат органичните отпадъци от мускулите е къде по-лесно, отколкото от мозъка. Но в мозъка няма рецептори за болката и тези усещания липсват. Ето защо мозъкът ни сигнализира за своето претоварване по други начини.

Ето че се получава, че „чукането по клавишите“ е едно от най-тежките занимания в нашия социум. Това наистина е така и е медицински научен факт.

Нека да обърнем внимание и на нещо друго: когато се използват добре познати шаблони в програмирането, разходът на енергия е значително по-малък, в сравнение с тази за създаването на нещо ново. Ето защо е справедливо и разумно по различен начин да се оценява един час работа, в зависимост от това, доколко се използват софтуерни шаблони, при които почти всичко идва наготово. И този момент не среща добро разбиране в общественото съзнание. Ето защо за човек, който през живота си не е натоварвал своя мозък, писането на код винаги си е писане на код и еднакво „чукане по клавишите“.Но в реалността това изобщо не е така.

3. Инерцията на мозъка. Тук е още по-интересно. Работата е в това, че мнозина от нас мислят за мозъка като за някаква съвкупност от хардуер и софтуер. Но от медицинска гледна точка това е твърде далече от истината и по-точно, той не е нито едното нито другото. Ако може да се направи някакъв аналог с компютърната техника, то той прилича на някои програмируеми процесори и други чипове, в които програмата твърдо е зададена в тяхната структура. Само че в мозъка тази структура и съответно – програмата, постоянно се променят. Разбира се това е един съвсем опростен модел, но ни помага да разберем следното:

– Не можем просто така да подадем на мозъка инструкция от рода на killall и да прекратим всички процеси, понеже процесите в мозъка са твърдо зададени в неговата структура. А за каквато и да било промяна на структурата е необходимо време. Понякога много време. И това е инерцията на мозъка. „Програмите“, които управляват нашите мисли и действия не са просто някаква последователност от електронни потенциали, която лесно може да бъде презаписана с друга информация. Дори и когато става дума за краткосрочни процеси в мозъка, тяхната инерция е винаги много по-голяма от тази в една компютърна система.

Навярно мнозина от нас много добре знаят, че когато започнат и се потопят изцяло в някакъв проект, то върху този проект се работи постоянно. На работата. По време на хранене. И при разходка. И по време на сън – как мислите, как така сутринта носи толкова хубави и свежи идеи?

Отчасти това е причината някои програмисти да посягат към алкохола – те се опитват да овладеят инерцията на мозъка и поне за кратко време да спрат тази непрекъсната и омагьосана работа на мозъка с помощта на алкохол. Опитват се поне малко да спрат огромното натоварване на този орган. Други използват по-различни симулатори, от което разбира се прегарят. Но това е една обширна тема, която трябва да се обсъди отделно.

Разбира се, не това е пътят. Много хора предпочитат да спортуват и да се разтоварят със секс. Медитацията е един отличен помощник, а последно време се срещата различни комбинации, в зависимост от натурата на конкретния човек.


Не е зле да се знаят поне основите на физиологията на собствения мозък, понеже твърде често започнаха да се срещат хора прегорели докрай, напълно износени, които окончателно са изгубили каквато и да било мотивация и способност към вдъхновено програмиране, а и далеч не само програмиране.

20
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
9 Коментари
11 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
112
112

Колегите от Honeywell не слуайно след цял ден програмиране и тестване на контролери в реални условия се прибират толкова изтощени.

Васко
Васко

Най- накрая, някой да обърне внимание на програмистите като труд,жа не все заплащане. Поздравления за автора.

Георги
Георги

Което важи за всички творчески професии. Живееш с професията, вечер си лягаш, сутринта се събуждаш с нея. Не е само при програмистите.

pix3l
pix3l

Мръсни пияници! 🤣

RB3301
RB3301

Тук е ползван само Google Translate. Например „Point of view“ -> „точка на зрение“. Работата на програмистите може да е тежка и умствено натоварваща, но работата на преписвачите от Калдата определено е маймунска.

_nib_
_nib_

Половин година Калин пускаше реклама че търси човек да пише и ПРЕВЕЖДА статии.Що не се хванахте вие бе?И други претенциозни хорица.А?Сега ще четете и няма да ми роптаете.Ако не ви харесва-нета е голям.Зорлян никой не ви кара.Типично български манталитет.Само да плюем-щото друго и не можем.

Хахаха
Хахаха

@_nib_, манталитетът на Българина не е бил такъв преди 1944-та. Дори по турско Българинът е бил добър, общителен, състрадателен, трудящ се. постоянен, след освобождението не случайно имаме толкова голям икономически подем – Българите търгували с цял свят, левът е бил златно конвертируем. Започнали сме процеса за съединение и обединение на Българските земи. Идва 1944-та година, съветските азиатски орди окупират България, под наставленията на КПСС, НКВД и комунистическият интернационал се избива елитът на нацията – банкери, дипломати, военни генерали, офицери, полицаи, търговци, занаятчии, малки и средни производители, образовани хора, капиталисти, модерно мислещи хора, креативни хора, можещи, знаещи и на тяхно място… Виж още »

_nib_
_nib_

А?Ти на колко си?На 120,140 може би години.Същия си.С този ганьовския манталитет.

Fire
Fire

Гугъл транслейт тоя път се е осрал съвсем…

Велосипедистта
Велосипедистта

Разбира се, че е тежка. Аз преди време така прегрях, че ме тряснаха паник атаки, тревожни разстройства и т.н. Не си е работа.. Едно е да си се занимаваш като хоби, друго е да гониш срокове и да си под пара постоянно.

Тротинеткаджията
Тротинеткаджията

Съгласен съм с Велосипедистта, но зависи много и от работната среда, някои фирми (като моята) предразполагат служителя към повече почивка, без да се гонят срокове в 90% от случаите и т.н

Гратисчията
Гратисчията

Зависи и от нагласата на човек и от неговите възприятия за трудно. Аз съм работил като продавач-консултант, касиер, мияч на чинии и съм помагал в италиански ресторант и мога да кажа, че програмирането е най-хубавата работа, която съм имал.

Надблюдател
Надблюдател

Хмм паник атаките може да са от доста неща – а и дори от храненето и липса на витамини. А още по зле е че точно така и аз рабрах за липсата на витамини но на беше точно паник атака а по скоро огромен стрес и нервност която доста ти пречи не само на работата – но ако използваш нета да си подобриш живота с повече и по правилно хранене и с изпозване на билки като мента напримерно за нервите и ако немаш дебилски шефове или се махнеш от дебилската фирма тогава ще си по добре . То така и… Виж още »

георги
георги

Велосипедистта, в коя фирма работиш?

SSS
SSS

Това е писано и превеждано от хора, които са виждали гора само на десктопа.

Разум
Разум

Програмисти и секс ли казахте 😀

Zoro
Zoro

Има се предвид виртуален.

Некъв
Некъв

Я съм програмист и си онождам жената всяка вечер вече 5 години. А ти си виждал секс само на десктопа си.

U4en
U4en

ай аман от преоценени дървари, а м/у другото джаба и хътъмълъ драскачите не се класират даже и за обидата. мани, жалка работа.

pix3l
pix3l

Джабата що бе, u4en? Дори да имаш предвид джаба скрипт – пак не вървиш, има си Node.js. 🤣