Снимката, която ще видите, е нов кадър на Сатурн, заснет от телескопа Хъбъл. Тя е направена в началото на юли, тази година. Изображението е толкова детайлно и изчистено, че изглежда като компютърно генерирано. От NASA обаче уверяват, че е действителна снимка на планетата.

Агенцията ни напомня, че пръстенът около Сатурн е съставен от парчета лед – някои с размера на прашинка, други с гигантски размер

На 4 юли, когато снимката е направена, планетата се намира на 839 милиона мили от Земята. В северното полукълбо се вижда как преминава лятото на Сатурн. Могат да бъдат забелязани и няколко атмосферни бури. Има някои цветове, които са се променили, в сравнение със снимка от миналата година.

По принцип атмосферата на планетата е съставена основно от водород и хелий, със следи от амоняк, метан, водни изпарения и други. Основният ѝ цвят е жълто кафяв. В северната част се виждат и леки червени отенъци, които учените смятат, че са се появили от нагряването със слънчева светлина. То променя атмосферната циркулация и дори може премахне част от леда в аерозолите на атмосферата.

Южното полукълбо, или поне частта, която се вижда около пръстените, има сини отенъци. Те са предизвикани от зимата, която тече там в момента. Виждат се и две от луните на Сатурн – Мимас отдясно и Енцелад в дъното.

5 2 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари