Телефон 112 вече обслужва хора със слухови и говорни увреждания

1
268
Българската софтуерна компания „Перси“ ООД предостави четири сървъра, които обслужват телефона за спешни случаи 112, заяви Александър Соломахин, CIO на фирмата

Сървърите се ползват за софтуер, който работи с хора със слухови и говорни увреждания. Те са с последно поколение 16 ядрени Intel Xeon Scalable. Около 100 000 българи със слухови и/или говорни увреждания вече могат да подават сигнали до спешния номер 112 чрез мобилно или уеб базирано приложение. Това става чрез текстови съобщения, които директно се генерират в системата, обясни Александър Соломахин.

До момента българите, които имат слухови проблеми, нямаха възможност да потърсят помощ ако изпаднат в беда, защото системата не беше пригодена за тях. От софтуера могат да се възползват и хора с речеви проблеми. Приложението е достъпно както от смартфон и таблет, така и от компютър. Подаването на сигнала става чрез кликане върху иконата за бърза помощ, полиция или пожарна. След което се отваря панел, който съдържа предварително дефинирани фрази, които с едно натискане директно се изпращат към 112.

Освен това сигнал може да се подава и чрез чат с оператор, в който се посочва какъв е проблемът и се натиска бутон изпрати

Сред възможностите за свързване със спешния номер е и мигновеният чат, при който всеки написан символ се изпраща автоматично към оператора. Веднага след приемане на информацията се изпраща и необходимата помощ. Важно е обаче да се остане на линия докато се хване джипиес сигнал. По подобен начин функционират и системите за спешни повиквания на Белгия, Унгария, Полша и региони на Италия. Българското приложение е най-доброто от всички разработени в ЕС, каза Александър Соломахин.

За да бъде ползвано приложението е необходима регистрация, в която се посочват трите имена, ЕГН, адрес, лице за контакт, както и снимка, номер и дата на валидност на ТЕЛК-ово решение. Попълването на имената и телефона на лице за контакт не е задължително, обаче подпомага, защото те могат да дадат допълнителна информация на медицинското лице или полицията. В случай на инцидент те ще могат да съдействат като отидат на място. От Районните центрове на 112 организират срещи по места, на които оказват съдействие на крайните потребители по процеса на регистрация и използване на приложението.

При подаване на неверни и заблуждаващи съобщения гражданите носят административно наказателна отговорност от 200 до 20 000 лв

Софтуерът е разработен от фирма, сключила договор с ДНС112-МВР след проведена обществена поръчка. Той е резултат от приетите през 2016 г. промени в Закона за Националната система за спешни повиквания.

Компанията „Перси“ има собствен бранд за компютърни и сървърни конфигурации „STINGER” с 36 месеца гаранция. Те са проектирани за постигане на изключителна производителност с оптимизиране на натоварването и хардуерно подобрена сигурност. Това е резултат от значителен напредък в дизайна на входно-изходната архитектура, паметта, съхранението на данни и мрежовите технологии. Системите позволяват гъвкав подход при проектирането на конфигурации, подходящи за широк спектър от задачи – от стандартни приложения до критични бизнес операции, анализ на данни в реално време и изкуствен интелект.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари