fbpx
0 C
София

Техническите грешки във видео срещите са довели до повече уволнения на служители

Най-четени

Използването на услуги за видео конферентна връзка с цел поддържане на работния процес и възможността за общуване с колеги по целия свят все още е от ключово значение за редица организации и компании, но според ново проучване, много мениджъри не вярват във възможностите на своите служители да се справят надеждно с платформите за видео разговори.

Доклад на Vyopta установява, че само около две трети от шефовете се доверяват на служителите си, че могат да се ориентират правилно в технологии за отдалечена комуникация, необходими за успешната работа от разстояние, което означава, че все още значителна част от лидерите на организации не вярва в техническите умения на работната си сила.

Тази липса на доверие е имала някои сериозни последици, като почти една четвърт (24%) от анкетираните в изследването казват, че са видели уволнен служител поради грешки, направени при видео или аудио разговори в услуги като Zoom.

Проучването обхванало 200 ръководители на базирани в САЩ компании с 500 или повече служители също така разкрива, че 83% са видели служител да получава някаква дисциплинарна мярка след инцидент при виртуален разговор.

Освен това, 38% казват, че са виждали служител да бъде официално порицан след грешка във видео обаждане, а 40% са ставали свидетели на това техен колега да получи неофициално предупреждение. Една трета (33%) казват, че са видели член на персонала да бъде отстранен от проект, а малко повече от половината (53%) са видели някой отстранен от отговорността да управлява или организира разговори.

Интервюираните в доклада ръководители са раздвоени в убежденията си за това кой е отговорен за поддържането на безпроблемната дистанционна работа и технологично сътрудничество, като 58% казват, че това зависи от бизнеса, а 42% смятат, че това е работа на служителите.

Рискът от допускане на грешка изглежда също е сериозен за много фирми, тъй като почти една трета (32%) казват, че са загубили клиент или бизнес възможност поради проблеми с технологията или връзката, като 41% заявяват, че подобни проблеми са довели да пропускане на краен срок за изпълнение на проект.

„Данните ясно показват, че има разминаване в очакванията по отношение на отдалечената и хибридна работа между ръководството и служителите и липса на обучение и комуникация за това как да се управлява и да се изпълнява гладко работата в този нов режим“, казва Алфредо Рамирес, главен изпълнителен директор на Vyopta.

Данните от проучването увеличават чувствителността към още един рядко споменаван проблем при отдалечената работа онлайн, която настоящата пандемия налага, а именно субективността и допълнителните променливи и стресови фактори, които могат значително да променят представянето на служителите в работния процес, както и да доведат до значителни последици в тяхната кариера и работни резултати.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини