Технологията, описана в статия за Nature Electronics, позволява безопасното доставяне на електричество по въздуха, като потенциално превръща цели сгради в зони за безжично зареждане. Освен автономните телефони и лаптопи, тази технология може също да захранва имплантирани медицински устройства и да отваря нови възможности за мобилна роботика в домовете и производствените съоръжения.

Екип, ръководен от изследователи на университета в Токио, създадоха алуминиева тестова стая с размери приблизително 3 на 3 метра, за да демонстрират тази технология. Тестовете с анатомични манекени показват, че системата може да достави поне 50 вата мощност до всяко място в помещението, независимо от местоположението на хората или мебелите в него, без превишаване на установените от FCC норми за облъчване от електромагнитната енергия.

Новата система е значително подобрена в сравнение с предишните опити, при които се използваше потенциално опасно микровълново лъчение или се изискваше поставяне на устройствата върху зарядни падове. Вместо това, сега се генерират магнитни полета между проводимата повърхност на стената и токопроводимия полюс в средата на стаята.

Така наречените съсредоточени кондензатори (lumped), поставени в кухините по стената, създават магнитно поле, което резонира в помещението. В същото време, в самите кондензатори се задържат вредните електрически полета (които могат да загряват биологичните тъкани).

За премахването на ‘мъртвите зони’, системата генерира две отделни обемни магнитни полета. Едното се движи в кръг около централния полюс, а другото циркулира в ъглите между съседни стени.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари