fbpx
1.4 C
София

Технологиите могат изцяло да предефинират начина, по който се лекуваме

Твърди Росен Върбанов, изпълнителен директор на Сирма Медикъл Системс пред Kaldata

Най-четени

2020 година донесе със себе си редица промени в начина ни на живот. Извънредното положение бе сериозно препятствие пред различни бизнеси, не само да работят, но и изобщо да продължат своето съществуване. В редица други сфери, където дистанционната работа и контакт са възможни обаче, настъпи сериозен скок в развитието и най-вече във възприемането на новите технологии и начини на общуване и работа от хората. Това ни провокира да потърсим разговор с един от най-запознатите специалисти, запознати с развитието на електронно здравеопазване у нас. Ето какво ни разказа той:

Как пандемията и извънредното положение от последните седмици повлияха на развитието на електронно здравеопазване у нас?

Пандемията и свързаните с нея изисквания за изолация изведоха на преден план нуждата от дигитализация в почти всички области – от образованието, през държавната администрация, до търговията и разплащанията. Здравеопазването на прави изключение. Видяхме инициатива както от страна на държавата, така и на софтуерния бранш за създаване на различни решения и се надявам тази енергия да не се изгуби с прекратяването на извънредното положение.

Във време, когато хората се страхуват да отидат в болница за преглед или за тривиални процедури, защото могат да се заразят, електронното здравеопазване може да предложи много решения като електронно здравно досие, електронна рецепта. електронно направление, регистри и т.н. Технологиите за това вече са на лице и трябва политическа воля за да заработят в полза на хората. Изкуственият интелект и семантичните технологии например ще имат ключова роля в системите за електронно здравеопазване.

Какви са очакванията ви за този сегмент в бъдеще?

Технологиите могат изцяло да предефинират начина, по който следим своето здраве, комуникираме с лекарите и се лекуваме. Затова се надявам позитивният ефект от кризата с коронавируса върху дигитализацията на здравеопазването да не приключи със затихването на пандемията и да бъдат направени нужните усилия за да се подготви страната ни по-добре за евентуална бъдеща такава криза. Трябва да се очертае рамката, в която ще се развива електронното здравеопазване и да започнат да се реализират проектите в областта. Няма причина в 21 век българите да не могат да се възползват от предимствата на този тип технологии.

Сирма е създател на единственото цялостно решение от типа дигитален медицински картон – Medrec:M. Бихте ли разказали за последните новости, внедрени в него?

Нашият екип има цялостен подход към здравните технологии и дългогодишен опит в тази област, който стъпва на познанията ни в сферата на изкуствения интелект, семантичните бази данни и други ключови сфери. През годините сме реализирали решения за някои от най-големите фармацевтични компании в света. Електронният здравен картон Medrec:M е резултат именно на тези дългогодишни усилия. Приложението включва всички аспекти от грижата за здравето и може да помогне много на гражданите и семействата да поемат контрол върху този процес, да си спестят ненужно ходене до болниците и да се адаптират както към кризи като тази от последните месеци, така и към последвалия посткарантинен период.

Наскоро добавихме в Medrec:M редица нови функционалности, свързани със събирането и управлението на документи и семейни картони, с проследяване на различни симптоми, алергии и хронични заболявания. В следващите дни предстои да пуснем и проследяване на планове за лечение с медикаменти, което позволява проследяване и анализ на приема на лекарства както индивидуално за потребителя, така и за неговото семейтсво. Предвидени са нотификации и напомняния, когато трябва да се приеме даден медикамент.

Друга важна добавка е възможността за чат с лекар директно в приложението, което изключително улеснява комуникацията пациент-лекуващ специалист.

В следващите няколко месеца предстои да се включи изтеглянето и запазването на данни от излседвания от някои от най-популярните лаборатории в България, както и имунизационен календар и проследяване на ваксини.

Как приложението улеснява управлението на здравната информация и като цяло живота на използващите го?

Събирането на точните данни и тяхното правилно използване е от ключово значение за превантивния подход в областта на здравето. Medrec:M използва върхови технологии като изкуствен интелект за да улесни процеса по записване на различни здравни параметри и симптоми, както и своевременното им комуникиране с лекар. Потребителят може лесно да изпрати на медицинското лице линк, да му даде временен достъп до своите здравни данни. С пускането на версия 2.0 на приложението за Android той може да изпрати също и различни документи – изследвания, рецепти, епикризи и т.н. В добавка приложението може да улесни комуникацията със здравните власти и събирането на анонимна информация с цел оценки и предвиждания, свързани със здравословното състояние на населението на национално ниво.

Какво е мястото на този тип решения във времето след карантината и как те могат да помогнат на хората и семействата да се адаптират към новите условия на живот?

Medrec:M има множество функции, позволяващи както пациентът, така и лекарят да си спестяват ценно време и не се налага да се срещат физически. Това може значително да намали натоварването на здравната ни система и да позволи на докторите да фокусират своите ценни знания и умения там, където наистина са необходими. От друга страна ограничаването на физическия контакт би могло да предпази и двете страни от евентуални зарази. Както знаем ходенето в болници е сериозен фактор за разпространение на болести, а в много от случаите то просто не е необходимо, ако имаме на лице подходящите дигитални решения.

А бихте ли разказали повече и за разработеното от вас мобилно приложение Diabetes:M, което е сред петте най-популярни такива приложения в света?

Това е едно приложение, създадено от диабетно болни хора за диабетно болни хора, което ние развиваме от години. Днес то е в Tоп 5 на световните продукти за управление и мониторинг на диабет с над 1 милион потребители в цял свят. То използва изкуствен интелект за да улеснява живота на хората, страдащи от тази толкова широко разпространена болест, както и да следи за различни шаблони в реакцията на техния организъм. Ако например потребителят е на летището, приложението ще му напомни да вземе всичко необходимо за лечението в ръчния си багаж в самолета. Ако започне да шофира или се намира в ресторант, ще получи напомняне да измерва кръвната си захар.

Тъй като диабетиците са сред най-уязвимите групи от COVID-19, ние им предоставихме възможност да използват всички функции на приложението безплатно за периода на кризата, за да не им се налага да посещават излишно лекари и клиники. В момента работим по интеграцията на приложенията Diabetes:M и Medrec:M, което ще даде редица нови възможности на потребителите им.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини