Космическият кораб Beresheet на израелската SpaceIL имаше доста малки шансове да се приземи на Луната като първата частна сонда, която се опита да го направи. Уви, двигателят му се прекъсна по време на опита за кацане, комуникацията бе загубена и Beresheet се разби на повърхността. За щастие, малко преди това се случи, космическият кораб обърна камерата си към хоризонта на Луната и успя да прихване последната, възвишена снимка на повърхността на кратера.

SpaceIL беше един от финалистите на конкурса Google Lunar Xprize, който завърши без победител. Ако сондата се приземи, тя щеше да донесе няколко научни опита. Това включва измерване на локалното магнитно поле с помощта на магнитометър и носене на лазерна рефлекторна решетка на NASA за измерване на точното разстояние между Земята и Луната. Тя също така носеше времева капсула, съдържаща копие на англоезичната Wikipedia, речници, Тората, детски рисунки, мемоари на оцелял от Холокоста и др.

Ракетата Falcon 9 на SpaceX изстреля Beresheet във висока орбита около Земята на 22 февруари. През следващите няколко месеца тя постепенно се насочи към орбитата на Луната и трябваше да кацне на северното ѝ полукълбо. Техниката, макар и необичайна, беше предназначена да пести гориво – след като сондата се приземи, тя щеше да има мощност само за няколко дни.

За съжаление, по време на подхода, двигателят спря. Контролът на мисията успя да го върне онлайн след рестартиране на системата, но сондата вече беше загубила твърде много височина, за да намали прекомерната скорост. Когато се удари с повърхността, тя се движеше с около 400 км/ч вертикално, според крайните телеметрични стойности.

Минутите преди това да се случи, Beresheet си направи селфито с бързо приближаващата се Луна във фонов режим. Малко след това тя направи и много по-близката снимка отгоре.

Освен катастрофата с висока скорост, опитът на SpaceIL всъщност беше доста успешен. Това е само четвъртата, която докара космически кораб на Луната – дори на парчета – след САЩ, бившия Съветски съюз и Китай. Тя успя да направи това с мисия, която струваше само 100 милиона долара – малък процент от всички предишни усилия. Компанията заяви, че е окуражена от първите усилия и планове за изграждане на друга версия на Beresheet, за да „завърши мисията“.

7
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
6 Коментари
1 Отговори на коментарите
6 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
7 Автори на коментарите
EfixПлоскияA.comКольоtvo Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Той
Той

Мале, израелци на луната – кой знае какво находище е открито там…

Станислав
Станислав

Ама оправяйте си грешките де!

tvo
tvo

Моше се връща по-рано от командировка и заварва жена си с приятеля му Авраам:
– Е, хубава работа – моят приятел с моята жена…

И каквооооо – моите презервативи?!

Кольо
Кольо

Паднала друг път…
Просто оттук – нататък мисията е секретна. Естествено, че става вэпрос за проучване за суровини.

A.com
A.com

Всички сте в грешка. 🙂
Израелската сонда успешно унищожи последната нацистка база, намираща се на Луната. 🙂

Плоския
Плоския

Още една смешна снимка от „луната“ 🙂 Аве умници,що някой не се замисли защо сателитните чинии в София гледат на югозапад а чиниите в Стара Загора например гледат на югоизток,а приемат от един „сателит“-и градусите не са 90 а 20- спрямо земната повърхност?!?
Очаквам опровержение директно от НАСА с видео/фото колаж 3Д!

Efix
Efix

Защо?