fbpx
2.9 C
София

Това става, когато някой пусне златната си рибка във водоем – 30 килограмово златно рибище

Най-четени

Рекордна златна рибка е уловена в Шампан, Франция. Риболовец е извадил 30-килограмов екземпляр от BlueWater Lakes. Златна рибка е била пусната преди 20 години. В днешни дни се появява това, което вече е известно като “Морковът”.

Съществуват много породи златни рибки, но като общо правило те са издръжливи, златисти видове опитомен шаран. 

Те се срещат във всевъзможни любопитни форми, като например златните рибки с небесни очи. Понякога се смесват с други риби, като например кои, какъвто е случаят с това златно „рибище“. Получава се хибрид.

Как златните рибки стават толкова големи?

Огромните размери напомнят да не пускате домашните си любимци на свобода, защото като издръжливи риби някои видове златни рибки могат да достигнат огромни размери. Гигантските златни рибки са докладвани като проблем в някои части на Америка, където разстройват тинестия слой и изтръгват растенията. 

Властите смятат, че собствениците на домашни любимци са отчасти виновни за това.

Златните рибки представляват инвазивен вид и могат дори да изместят местните видове, като ги конкурират за ресурси. За да се размножат, те трябва да имат вълчи апетит, а в процеса на размножаване могат да се заразяват с паразити да ги предават на други екземпляри.

Златните рибки са универсални животни, които ядат всичко, което им се предлага, и в зависимост от породата могат да живеят изненадващо дълго. Дълголетните породи могат да достигнат до метър и повече, а ако са хибридизирани с друга риба, като тази, могат да станат огромни.

Колко големи стават златните рибки?

Причината, поради която свързваме златните рибки с миниатюрни животни, живеещи в аквариум, е, че до известна степен размерът им се диктува от околната среда. Рибка, която се отглежда в малък аквариум на скромна храна, ще остане малка, отчасти поради стреса, и ще остане такава, докато умре.

Ако обаче преместите същата златна рибка в голям аквариум с много храна, тя бързо ще разцъфне и ще се превърне в много по-голяма риба.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини