Този гигантски златен астероид няма да ни направи милиардери

В началото на месеца Bloomberg публикува интересна статия, съчетаваща някои основи на икономиката със съвременните технологии, която предизвика голям интерес В технологичните портали. Да се присъединим и ние

21
4494

Навярно всички трябва да бъдем радостни, понеже се появи информация, че НАСА възнамерява да посети астероида 16 Psyche, състоящ се от злато и други благородни метали! Предварителните изчисления относно този космически обект показват, че той струва приблизително $700 квинтилиона. Това е достатъчно всеки жител на Земята да получи по $93 милиарда и да стане по-богат от Джеф Безос!

А ето я и лошата новина. Това никога няма да се случи. Ние няма да станем мултимилиардери. Да, на 16 Психея и другите астероиди, един ден ще започне добивът на ценни метали. Но след като големи количества от тези метали излязат на пазара, те ще престанат да бъдат ценни. Независимо от огромната цена на космическия добив. Както всеки студент по икономика навярно знае, колкото е по-голямо е предлагането, толкова по-ниска става цената

Но има и друга фундаментална причина, поради която огромният златен астероид няма да ни направи приказно богати. Тя е, че богатството ще престане да се оценява във вид на големи парчета благородни метали. Всъщност, истинското и реално богатство е способността да се създава това, което удовлетворява човешките нужди и желания.

Заводът за производство на стомана е реално богатство, понеже стоманата се използва в автомобилите, в строителството и в редица други сфери от човешкия живот. Сградите също са реално богатство, понеже живеем в тях или можем например да ги дадем под наем и да удовлетворим нуждите на някой друг. Дори и хамбургерът е реално богатство, докато все още може да бъде изяден.

В същото време гигантският златен астероид на практика не добавя реално богатство. Този метал се използва в различните индустрии – в електрониката, бижутерията и други области, но всичко това не може да положи началото на нова индустриална революция или значително да намали цените на стоките и услугите, както и да повиши стандарта на живот на повечето хора. Златото не влияе на високата цена просто заради своята рядкост – има редица други много редки неща, които обаче нямат пазарна стойност. Причината е голямото търсене на златото от хората.

А златният астероид не може да повиши търсенето на злато от страна на Земята.

Нещо подобно на златен астероид вече се е случвало в историята на човечеството. На границата между 15 и 16 век Испания завоюва Южна и Централна Америка, където открива огромни находища и запаси от злато и сребро. Разбира се, скъпоценните метали са изпратени в Европа, където се използват за покриване разходите на различните правителства преди всичко за воденето на различните войни. И тъй като по това време златото и среброто се използват като разменно средство – като стокови пари, то падането ценността на благородните метали означава падане стойността на парите. Тоест, инфлация.

Днес златото вече не се използва като валута. Някои валути дори не са обезпечени с благороден метал. По този начин, появата на огромния златен астероид няма да окаже влияние на ценността на съвременните фиатни пари. Цените на стоките и услугите няма да тръгнат нагоре, а просто цената на златото ще падне до смешно ниски суми.

Явно големият златен астероид няма да ни направи милиардери. Но ако някоя космическа компания успее да убеди всички хора, че космическото злато е по-ценно, то тя (но само тя) може значително да забогатее. Особено ако следва методите на диамантената компания De Beers.

Диамантите са изключително редки, докато в Южна Африка откриват огромни находища от диаманти. Британският бизнесмен и колониален правителствен чиновник Сесил Роудс консолидира целия южноафрикански добив на диаманти в рамките на компанията De Beers. Това се превръща в много ефективен монопол, който по-късно се контролира от фамилията Опенхаймер. През годините De Beers успява да запази този монопол, като от време на време предлага на пазара диаманти с ниски цени, което унищожава конкуренцията.

Този монопол дава възможност да се ограничи предлагането и по този начин цените да се поддържат високи. Но De Beers иска повече и затова прибягва до маркетинга и измисля една от най-ефективните рекламни кампании с мото „Диамантът е завинаги„. По този начин брачните двойки от целия свят бяха убедени, че диамантените годежни пръстени са незаменим символ. Ето тази символика е реалната стойност.

Хипотетичните собственици на подобен златен астероид биха могли да приложат същия трик и да стартират рекламни кампании, които да убедят хората да започнат използването на злато за повече неща – например в строителството, а може би и за дрехи. Но към днешен ден изглежда твърде малко вероятно някой да успее да убеди света да плаща големи суми за златото от 16 Психея. Особено ако се появи и друга компания, извършваща добив на скъпоценни метали от астероидите.

Невъзможността за извличане на несметни богатства от 16 Психея ни дава два ценни урока за богатството. Първо, голяма част от богатството съществува само на хартия – когато се опитате да продадете тези активи, цената им пада. Ликвидността – възможността да се продаде даден актив за пари в брой е важен фактор, който често се забравя и подценява.

Второ, този пример показва, че истинското богатство не идва от от натрупаните златни запаси. То идва от продуктивната дейност на човешките същества, които създават неща, които другите човешки същества желаят. Голямото богатство на De Beers в крайна сметка не дойде от скъпоценните камъни, а от способността на компанията да убеди целия свят, че тези „камъни“ са символи на любовта и верността.

Ако искате да се обогатите, не мислете как да се възползвате от някой оскъден ресурс. Помислете как да използвате наличния ресурс по един иновативен начин, за да направите нещо, от което хората наистина имат нужда и много желаят.

21
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
13 Коментари
8 Отговори на коментарите
17 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
­­­­­­­­
­­­­­­­­

Страхотна статия!

goyko
goyko

Страхотна статия за дебили

Гошо
Гошо

С този коментар всеки може да те прецени… на какво ниво си

Ебачев
Ебачев

От както си се родил, се Бай Ганя си бил-

пълен дебил….

😀 😀 😀

sandee
sandee

не забравяйте, че докато пада ще се топи :DDD

Колю
Колю

И ще завали златен дъжд,чакан дъжд,плиснал в миг и отшумял……

Аз Моя Милост
Аз Моя Милост

С намаляване на дебилите, стойността на умните глави рязко ще падне и хората ще започнат да инвестират в дебилите.
Всеки ще иска да си има личен дебил.

Мирослав
Мирослав

„Aĸo иcĸaтe дa ce oбoгaтитe, нe миcлeтe ĸaĸ дa ce възпoлзвaтe oт няĸoй ocĸъдeн pecypc. Πoмиcлeтe ĸaĸ дa изпoлзвaтe нaличния pecypc пo eдин инoвaтивeн нaчин, зa дa нaпpaвитe нeщo, oт ĸoeтo xopaтa нaиcтинa имaт нyждa и мнoгo жeлaят.“

____

ТОВА ИЗКЪРТИ ВСИЧКО НАОКОЛО!
Милионерите (повечето) именно това правят. Намират някоя не заета пазарна ниша и действат.
___

АБСОЛЮТНО ПОЗИТИВНА СТАТИЯ!

___

БЛАГОДАРЯ ВИ ЗА КОЕТО ГОСПОДИН ДЕСПОДОВ!

жик-так
жик-так

ето я и идеята : всички микроби умират при допир със злато (незнаю дали е истина или слух, но ако искат ще го прокарат), купувайте златни посуди…. и хоп нишата за масово производство на лъжици и т. н. 😉

Colombino
Colombino

Объркал си се нещо. Не са златни, а сребърни. Сребърните катиони имат такова действие, а златото не реагира с нищо и може да те убие по два начина – да те прободе, или да те залеят с него.

Efix
Efix

„Създай потребност и убеди хората, че не могат да живеят без нея.“

Това ли е идеята на тази статия? Защото човечеството може да живее без 90 % от предлаганите в момента на пазара продукти …

Валери
Валери

А няма ли да е и радиоактивно?

Калашников
Калашников

Следва ли от това, че някой може да убеди хората, че линокс става за нещо?

дада
дада

Ами който успее да го домъкне до Земята едва ли ще е толкова прост, че да го предложи целия на пазара. Ще го продава така, че да не свали с много цената му.

Кирил Димитров
Кирил Димитров

Дали г-н Десподов ни смята за истински дебили? Всеки знае,че златото е по-голям проводник от медта. И тъй-като златото е по-малко то и цената му е толкова висока. Та нека да помислим… АКО успеем да добием тези метали (не само златото е на този астероид,но може да се намери и друг ценен метал) то цената им пак ще си остане такава а даже и да се покачи, поради възможността да се използват във всяка една среда и устройство където може да се замени с медта. А това може и да доведе до нови изобретения. Как са изобретени влака, телевизора и… Виж още »