Топлинните колебания на графеновия лист могат да го превърнат в неизчерпаем източник на енергия

3
2055

Графенът, формата на въглерода с шестоъгълна решетка и дебелина един атом, има голяма механична здравина, прекрасна електрическа проводимост и може да се използва в най-различни области. Учените от Арканзаския университет(University of Arkansas) откриха, че графенът може да стане на практика неизчерпаем източник на екологично чиста енергия. Създаденият от тях малък графенов генератор създава електричество, достатъчно за захранването на ръчен електронен часовник.

При наблюдение на графеново фолио с помощта на тунелен микроскоп бе забелязан интересен ефект, резултат от топлинното Брауново движение на молекулите, което при графена се проявява като вибрация на въглеродните атоми в кристалната решетка на материала. Вибрацията на атомите от своя страна, предизвиква колебания в определена площ на графеновото фолио, които в редица случаи се разпространяват в графена подобно на вълни.

Именно вълнообразните движения на графена са въпросният неизчерпаем източник на енергия и задействат генератора Vibration Energy Harvester (VEH), в който графенов лист е поставен между два близко разположени електрода. Възникващите в графена вълни принуждават графена да докосва електродите, при което част от неговия заряд създава електрически потенциал. Получава се променлив ток, честотата на който е равна на честотата на колебанието на графеновото фолио.

Генерираната енергия е твърде малко: площ от 10 квадратни нанометра генерира до 10 пиковата, но с увеличаването на площта, генерираната енергия се увеличава експоненциално.

Засега генераторът с графенов лист с площ няколко квадратни микрона получава енергията за ръчен електронен часовник, който няма нужда от зареждане или смяна на батерията.

Предстоят нови експерименти, при които ще се използват няколко слоя и други материали освен графена.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари