fbpx
0.8 C
София

Транспортна иновация в София – електробуси на повикване

Най-четени

Интересна транспортна иновация ще стартира скоро в София. За първи път в Европа ще бъде пусната експериментална автобусна линия „при поискване“. Вместо да се движат по предварително зададени маршрути, електробуси ще създават карта на движението си в реално време, на база на търсенето от гражданите. Извикването ще става чрез специално разработено за целта мобилно приложение.

То ще използва изкуствен интелект, за да анализира постъпващите данни и само ще създава най-ефективния път за всяко пътуване, събирайки възможно най-много пътници.

От Столична община съобщават, че реализацията става по проект, спечелил финансиране по програма Urban Innovative Actions (UIA) – инициатива на Европейския съюз, която предоставя на градските райони в цяла Европа ресурси за тестване на нови и недоказани решения за справяне с градските предизвикателства.

Иновацията ще тръгне още тази есен и ще се изпълнява за три години в изпитателен срок. Приложението се изпълнява от консорциум от партньори, в които водещ е Столичната община, а негови членове са Стопански факултет на СУ „Св. Климент Охридски“, Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“, Асоциация за развитие на София, „Център за градска мобилност“, Национално сдружение на общините в България, Телелинк и Национален институт по метрология и хидрология.   Бюджетът на проекта е в рамките на 4,6 милиона евро, като 20% е съфинансиране, осигурено от партньорите.

Абонирай се
Извести ме за
guest
13 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Huawei P50 Pro – възродена легенда

От днес актуалният флагман на китайския производител Huawei вече е наличен за предварителна поръчка в България. След забавяне, породено от редица причини, компанията размести...

Подобни новини