fbpx
0.8 C
София

Google въвежда търсене на песен чрез тананикане и редица подобрения

Най-четени

В четвъртък Google обяви няколко актуализации на своята търсачка, заявявайки че е въвела изкуствен интелект (Al) и машинно обучение за подобряване на потребителското изживяване.

Потребителите вече могат да си тананикат, свирят или пеят мелодия на песен на Google чрез мобилното приложение, като докоснат иконата на микрофона и зададат въпроса: „Коя е тази песен?“

Тананикането в продължение на 10-15 секунди ще даде шанс на алгоритъма с машинно обучение на Google да намери и изведе резултат коя е припяваната песен.

Понастоящем функцията е достъпна на английски език за Ios и на около 20 езика за Android, като в бъдеще и за двете операционни системи ще бъде предложен еднакъв набор от поддържани езици, казват от Google.

Аl актуализациите на търсещия гигант също обхващат правописа и общите заявки за търсене.

Сред подобренията е включен нов правописен алгоритъм, който използва невронна мрежа с дълбоко обучение, за която Google твърди, че идва със значително подобрена способност за дешифриране на правописни грешки.

В публикация в блога си Google заяви, че иска да се съсредоточи върху актуализациите на правописа, тъй като една от всеки десет заявки за търсене е с грешно изписване.

„Всъщност тази единична промяна прави по-голямо подобрение на правописа от всички наши подобрения през последните пет години“, се казва в публикация в блога.

„Нов алгоритъм за правопис ни помага да разберем контекста на грешно написаните думи, така че можем да ви помогнем да намерите правилните резултати за по-малко от 3 милисекунди.“

По същия начин, търсенето на Google вече ще предлага индексирането на отделни пасажи от страници, за да позволи да се намери конкретното местоположение на търсения блок текст.

Невронните мрежи също идват с функция за разбиране на по-широк спектър от интересите на потребителя, което според Google би помогнало да се осигури по-голямо разнообразие на съдържание, когато потребителите извършват търсене.

„Така например, ако търсите „домашно оборудване за упражнения“, вече можем да разберем подходящите подтеми, като бюджетно оборудване, първокласни стоки или решения за ограничено пространство и да покажем по-широк набор от съдържание за вас на страницата с резултати от търсенето“, казват от Google отбелязвайки, че функцията все още не е налична и ще започне да се разпространява за потребителите от различните региони до края на годината.

След като стартира проекта Data Commons през 2018 г., който събра набори от данни от американското преброяване, Бюрото по трудова статистика и Световната банка, Google сега ги прави публични, правейки информацията по-достъпна и полезна чрез Търсене.

„Сега, когато задавате въпрос като„ колко хора работят в Чикаго “, ние използваме обработка на естествен език, за да отговорим на вашето търсене с изваждане на една конкретна стойност от милиарди записи с данни от Data Commons, за да предоставим правилната статистика във визуален, лесен за разбиране формат “, обяснява още публикацията в блога на компанията.

Google също така отбеляза, че системите за разбиране на езика BERT вече се използват в почти всяка заявка на английски, което според компанията е помогнало на потребителите да получат по-висококачествени резултати при голям процент от заявките за търсене.

Подобряване на разбирането на видеоклиповете

Използвайки AI, Google заяви, че вече може да разбере дълбоката семантика на видеоклиповете и автоматично да идентифицира ключови моменти. Тази функция, която в момента се тества, ще може да забелязва отделни моменти, маркирани във видеоклип.

Google също така обяви нови начини за използване на Google Lens и добавена реалност по време на обучение и пазаруване.

Търсенето чрез качване на снимка или скрийншот отдавна е налично в търсачката, но сега потребителите могат да докоснат и да задържат изображение в приложението Google или Chrome на Android и търсачката ще намери точните или подобни елементи в мрежата. Функцията ще стане скоро достъпна в приложението Google за iOS.

Google Leans вече може да разпознава над 15 милиарда обекта, за да помогне за идентифицирането на неща като растения, животни и природни забележителности. Освен това, информацията от платформата може да бъде преведена на над 100 езика.

Проблемите с дезинформацията

Що се отнася до дезинформацията, Google обяви няколко подобрения в начина, по който обработва заявки в търсачката, свързани с коронавируса, включително какво е разпространението на заразата в определени региони.

„Актуализациите на данните за заразяването в реално време показва колко висок или нисък е риска от заразяване на дадено място в даден момент, за да могат потребителите предварително да предвидят колко е голяма вероятността от заразяване, колко стриктно да спазват хигиенните мерки и други. Освен това, вече ще разполагаме и с информация какво е нивото на заразяване в офиси на компании, търговски обекти и други затворени помещения и ще информираме потребителите преди да ги посетят.“

Информацията за COVID-19 вече ще бъде поставена и в бизнес профилите на компаниите и организациите в Google Търсене и Карти.

„Това ще ви помогне да разберете дали в сградата на една фирма е задължително да носите маска, дали трябва да направите предварителна резервация и дали персоналът на дадено място взима допълнителни мерки за безопасност като измерване на температурата преди достъп“, казват още от Google.

Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Huawei P50 Pro – възродена легенда

От днес актуалният флагман на китайския производител Huawei вече е наличен за предварителна поръчка в България. След забавяне, породено от редица причини, компанията размести...

Подобни новини