Три Нобелови награди за разширението на вселената

4
57

Трима американски учени си поделиха Нобеловата награда за физика за 2011 година. Те бяха удостоени с тези почести във връзка с откритието си, че разширяването на вселената се ускорява. Уникалното разкритие води до извода, че нашата планета я очаква тъмно, лишено от почти каквато и да е светлина бъдеще.

Още в далечната 1998 година тримата американски учени – Saul Perlmutter, Brian Schmidt and Adam Riess – изложиха доводите си пред света за опровергаване на доказаната вече теория, че разширението на вселената е започнало да се забавя 13,7 милиарда след Големия взрив. Откритието породи въпроса – какво точно кара вселената ни да се разширява? Тримата американски учени – Saul Perlmutter, Brian Schmidt и Adam Riess – смятат, че причината за явлението е така наречената „тъмна енергия”. Никой обаче все още не знае какво точно е тази тъмната енергия. Според Нобеловия комитет тъмната енергия е енигма и най-вероятно представлява основната ключова и неразкрита все още тайна във физиката.

Стана ясно и как точно ще бъде поделена Нобеловата награда за физика между тримата лауреати. Половината от паричната награда ще се падне на Saul Perlmutter. Петдесет и двегодишният учен е член на американската национална лаборатория в Lawrence Berkeley и преподава в Университета Бъркли. За участието си в откритието за разширението на вселената Saul Perlmutter ще получи около 1,5 милиона щатски долара. Останалата част от наградата ще си поделят Brian Schmidt и Adam Riess. Brian Schmidt е на 44 години и преподава в Австралийския национален университет на Weston Creek. Най-младият от наградените с Нобелова награда за физика тази година – Adam Riess – е на 41 години и е професор по астрономия в Университета Johns Hopkins, както и в Космическия институт на Балтимор.

Учените, които установили, че скоростта на разширението на вселената се е повишила, са работели в два отделни екипа. Единият е бил ръководен от Saul Perlmutter, а другият – съвместно от Brian Schmidt и Adam Riess. И двата екипа публикуват резултатите от своите проучвания в продължение на десет години. Така разделилите се нобелови лауреати се надпреварват да направят карта на вселената, като вземат за опорни точни отдалечени супернови. Главна причина за достигането до признатото откритие на американските учени е изследването на нов вид супернови, познати още като „тип Ia”. Характерното и най-вече уникалното за тях е, че излъчват толкова светлина, колкото излъчва цяла галактика. Екипите на Saul Perlmutter, Brian Schmidt и Adam Riess съумяват да открият и излседват около 50 такива супернови. Наблюдаваната светлина обаче е била по-слаба, отколкото се е очаквало. Именно този факт, според учените, е главният знак, че разширението на вселената продължава да се ускорява.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
4 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари