fbpx
5.1 C
София

Facebook отлага пускането на новия Timeline заради заведено съдебно дело

Най-четени

Срещу най-голямата социална мрежа Facebook беше заведено съдебно дело от чикагска компания, която твърди, че новият Timeline нарушава интересите й. Проблемът в случая е самото име Timeline, а засегнатата компания притежава сайта Timelines.com. Последните обвиняват Facebook в неправомерно използване на запазена търговска марка, информира Tech Spot.

Според собствениците на Timelines.com, ако Facebook реши да остави новата си функция с името Timeline, това ще причини объркване в клиентите и финансови загуби, които могат да доведат до фалита на по-малката компания. Timelines.com позволява на своите потребители да съставят хронологични описания на различни събития. Инструментът се използва за съставянето на кратки представяния на живота на известни хора от раждането до смъртта им, описването на важни спортни събития и други подобни.

Претенциите на Timelines.com не се ограничават с обвиненията в нарушаване на търговска марка. От сайта смятат, че неправомерно са загубили достъп до страницата си във Facebook, която е била пренасочена към място, където са описани функциите на промените в социалната мрежа. От Facebook признаха, че последното действие е грешка, която вече е надлежно поправена.

Собствениците на Timelines.com са поискали от американския федерален съд да забрани на Facebook да пусне новата функция с настоящото име. Съдията Едмънд Чанг обаче е отказал да уважи претенциите. Социалната мрежа все пак трябва да отложи пускането на своя Timeline и случаят ще бъде разгледан от друг федерален съдия.

Новата функция все още не е пусната публично, но съдебните документи показват, че над един милион „разработчици” вече използват новия Timeline. Между 100 и 200 хиляди души дневно се възползват от възможността да създадат някакво фиктивно приложение и да включат новите екстри, които се предлагат във Facebook. Преди известно време ви описахме, как всеки потребител може да създаде неработещо приложение, за да получи моментален достъп до новостите.


Timelines.com

Функцията Timeline всъщност се отъждествява с новите профили, които бяха представени на конференцията f8 от Марк Зукърбъг. Те променят изцяло философията, която се съдържаше в старите профили, показващи само последните събития от живота на потребителя. Чрез Timeline в профилите ще се вижда обобщение на цялостния живот на човека, който започва още с раждането му и стига до текущия ден. Профилните страници вече ще приличат повече на личен блог, отколкото на нещо друго.

Потребителите ще имат възможност да изкарват на преден план публикациите, които ги характеризират най-точно. Поддръжката на новия Timeline в добър вид ще отнема повече време и той се приема противоречиво от хората, които използват ежедневно социалната мрежа. По-голямата част от тях откровено не харесват промените и смятат да запазят стария си профил до последния възможен момент.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини