fbpx
0.8 C
София

Тръмп даде отсрочка за продажбата на TikTok

Най-четени

Президентът на САЩ Доналд Тръмп издаде изпълнителни заповед относно социалната мрежа за споделяне на кратки видеа TikTok, която удължава времето, в което нейната компания майка трябва да продаде регионалния бизнес на платформата в САЩ, след като правителството обяви TikTok за заплаха за националната сигурност.

Издадена късно в петък, новата заповед дава на китайската компания притежател на социалната мрежа ByteDance 90 дни за сключване на сделка за продажба на американските операции. Заповедта също нарежда ByteDance да изтрие всякакви данни, получени от потребителите на TikTok в САЩ.

Новата заповед удвоява времето, което първоначално беше дадено на TikTok за намирането на купувач на услугата на територията на САЩ, след като изпълнителната заповед от миналата седмица даде на TikTok 30 дни време за осъществяване на продажбата, след което заплахата беше, че услугата ще бъде забранена на територията на страната. Първоначалната заповед обхващаше това Google и Apple да премахнат приложението за изтегляне от техните магазини за приложения за мобилните им операционни системи. Подобно действия са насочени и срещу WeChat, приложение за съобщения, разплащания и бизнес, собственост на китайския технологичен гигант Tencent. Тръмп издаде по-ранната заповед срещу TikTok съгласно Закона за международните спешни икономически действия – закон, който позволява на президента да регулира международната търговия, след като обяви национална извънредна ситуация.

„Разпространението в Съединените щати на мобилни приложения, разработени и притежавани от Китайската народна република, продължава да заплашва националната сигурност, външната политика и икономиката на Съединените щати“, се казва в първоначалния текст на изпълнителната заповед. „Понастоящем трябва да се предприемат действия за справяне със заплахата, създадена по-специално от едно мобилно приложение, TikTok.“

Ходовете на Тръмп идват след седмица на обтегнати отношения и напрежение около TikTok. Президентът прави изявления относно своите опасения за TikTok още от началото на юли, когато заяви, че ще предприеме действия срещу компанията в отговор на дезинформацията и цензурата на Китай за разпространението на коронавируса. Американският държавен секретар Майк Помпео заяви по-рано, че Тръмп обмисля забрана на TikTok на територията на САЩ, тъй като приложението може да направи данните на местните потребители достъпни за китайското правителство. След това фокусът на администрацията се насочи към принудителна продажба на приложението на американска компания и Microsoft започна преговори с ByteDance за закупуването на част от бизнеса.

TikTok коментира първоначалната изпълнителна заповед на Тръмп в публикация в официалния си блог, в която обвинява администрацията в недобросъвестност.

„От близо година се стремим добросъвестно да преговаряме с правителството на САЩ, за да предоставим конструктивно решение на изразените опасения“, се казва в публикация в блога на TikTok. „Това, което срещнахме вместо готовност за преговори, е, че администрацията не обръща внимание на фактите, диктува условията да споразумението, без да преминава през стандартни правни процедури и се опитва да се намесва в преговорите между частния бизнес.“

Междувременно ByteDance потвърди ангажимента си да запази присъствието на TikTok в САЩ в отговор на по-новата изпълнителна заповед от петък.

„Както вече казахме, TikTok е обичан от над 100 милиона американци, защото е дом за забавление, самоизразяване и комуникация“, заяви говорител на компанията. „Ние сме ангажирани да продължим да носим радост на семействата и потребителите, които създават съдържание в нашата платформа в продължение на много години напред.“

TikTok подготвя съдебно дело за оспорване на първоначалната изпълнителна заповед, според NPR. Съдебният процес ще трябва да установи дали действията на Тръмп са противоконституционни, тъй като не са дали възможност на TikTok да участва активно в преговорите и решенията за бъдещето на компанията са били взети вместо нея.

Някои критици на Тръмп казват, че откъдето и да се погледне ситуацията, безспорно изглежда, че Доналд Тръмп се намесва в отношенията на частни компании, като по този начин подкопава принципите на свободната икономика и конкуренция.

Отделно служителите на TikTok набират средства за съдебен процес за оспорване на заповедта на президента, тъй като планираните действия биха ги лишили от средствата за препитание, които получават на този етап от бизнеса на социалната мрежа. Служителите са се договорили с известния адвокат Майк Годуин, изключително активен в споровете между технологични компании и ИТ индустрията, който се е съгласил да ги представлява.

Нарастващите опасения относно способността на TikTok да получава достъп до личните данни на американските потребители идват, когато популярността на социалната мрежа рязко се увеличи. Приложението получи нов тласък в популярността по време на коронавирусната пандемия, привличайки хората с оригиналното и креативно съдържание, което им помага да избягат от скуката, докато се намират по домовете си. Приложението е изтеглено повече от 2 милиарда пъти, според изследователската агенция Sensor Tower, от които 623 милиона изтегляния са били само през първата половина на 2020. Индия е най-големият пазар на услугата, последвана от Бразилия и САЩ.

САЩ не са сами в притесненията си за приложението. Индия вече забрани TikTok, а Австралия също обмисля блокирането на социалната мрежа на национално ниво. Тръмп цитира забраната на Индия в изпълнителната си заповед.

В отчаян ход да изглади нещата и имиджа си пред институциите на САЩ, TikTok заяви на 22 юли, че планира да наеме 10 000 души за работници от САЩ през следващите три години. Компанията заяви, че ще назначи експерти от сферата на инженеринга, продажбите, модерирането на съдържанието и обслужването на клиентите в Калифорния, Ню Йорк, Тексас, Флорида и Тенеси. TikTok също казва, че изгражда нов дейта център в Европа на стойност 420 милиона евро, който ще бъде позициониран в Ирландия.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

6 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини