Тръмп е готов да даде на НАСА още $1,6 милиарда за лунната програма

8
518

Средствата ще бъдат изразходвани в две направления: тежката ракета SLS и космическия кораб Orion. Окололунната станция Gateway ще бъде много по-скромна, като всичко се прави с цел САЩ възможно най-рано да се завърне на Луната.

НАСА и Белият дом ще поискат допълнително финансиране на лунната програма в размер на $1,6 милиарда за следващата 2020 година. Информацията е на самия Доналд Тръмп, който я публикува в своя Twitter акаунт.

НАСА счита, че усвояването на естествения спътник на Земята може да донесе трилиони долари, а вицепрезидентът Пенс неотдавна нареди новата мисия да бъде осъществена през следващите пет години на всяка цена.

Бюджетната заявка детайлно бе разгледана от изданието The Verge, което съобщи, че заради ускорените срокове, Агенцията е трябвало да съкрати средствата за редица други изследователски програми.

НАСА се отказа от проекта Resource Prospector за създаването на специален лунен роувър. Двойно е намалено финансирането на лунната орбитална станция Gateway. САЩ вече не възнамерява да строи „завод в лунна орбита“, а портал – междинна точка за космическите полети.

За сметка на това, допълнително финансиране ще получат тежката ракета SLS (още $651 милиона) и пилотирания космически кораб Orion (още $1 милиард).

Интересно е, че още миналата есен НАСА възнамеряваше да се откаже от SLS, който е нейният най-мащабен и скъп проект. Идеята бе да се използват SpaceX на Илън Мъск и Blue Origin на Джеф Безос. Разбира се, новото финансиране не отменя полетите на двете частни компании.

Първото изстрелване на SLS е планирано за 2020 година и може би съвсем скоро ще разберем защо така изведнъж всички се опитват максимално най-бързо да достигнат Луната.

8
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
3 Коментари
5 Отговори на коментарите
7 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
7 Автори на коментарите
tv entertainmentПетровПри желаниеКольо фадроматаpix3l Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Efix
Efix

„HACA cчитa, чe ycвoявaнeтo нa ecтecтвeния cпътниĸ нa Зeмятa мoжe дa дoнece тpилиoни дoлapи ….“

Редки метали ли има на Луната, какво има, че да генерира тези трилиони долари!?

При желание
При желание

Хелий-3 (3He) е изотоп на хелия, съдържащ 2 протона и 1 неутрон. За пръв път е изолиран през 1939 година от Луис Алварес и Робърт Корнъг в Калифорнийския университет в Бъркли. Хелий-3 не е радиоактивен и е един от двата (заедно с водород-1) стабилни нуклида, които имат повече протони, отколкото неутрони. Изотопът е много рядък на Земята, като се среща 10 хиляди пъти по-рядко от другия стабилен изотоп – хелий-4.

Кольо фадромата
Кольо фадромата

Да питам че съм позабравил
хелии 3 и тритии едно и също ли са ?

При желание
При желание

Не, тритий е радиоактивен изотоп. Хелий 3 е най удобното и ефективно гориво за ядрен синтез, със най висока енергийна стойност, без отпадъчно и без радиация, не се намира и не може да бъде достатъчно евтино произведено на земята. И е основната надежда че най накрая ще се произвежда безотпадъчна, чиста и евтина енергия, макар след огромни инвестиции и отстояща все още в поне деситилетие в будещето..

Петров
Петров

Освен това, трития е изотоп на водорода, а Хелий-3, както подсказва името му, е изотоп на хелия. Трития има един протон и два неутрона.

Бай дейтрейдър
Бай дейтрейдър

Какво да ги правят тия милиарди хартийкк които имат- да се бършат птзад ли. Вече е въпрос на мерене на буби и кой ще го сложат на първа страница:)

pix3l
pix3l

По-добре за NASA, от колкото за военните, които получават повече от половин трилион.

tv entertainment
tv entertainment

Този тарикат и той почна като нашия „тез пари кат ве’сници“ да ги раздава все едно от ДЖОБА си… 🙁
Иначе пак по-добра инвестиция, отколкото в интернет тролове.