16.5 C
София

Тръмп подписа директива за изпращане на ядрени реактори в космоса

Най-четени

В сряда президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа Директива за космическа политика – 6 (SPD-6), която излага план за изследване на Космоса с помощта на ядреното делене.

По същество SPDF-6 е призив за разработване и насърчаване на ядрени реактори като енергийни бази на други планети, според информацията от Space.com, както и ядрени двигателни системи за ракетите, които могат да транспортират полезен товар и хора. НАСА далеч не е непознато име в света на ядрената енергетика, а по-рано дори обяви, че има планове да създаде ядрен реактор на Луната. По-нататъшното засилване на изследванията и навлизането на ядрените технологии в практиките на компанията, би могло да спомогне за по-лесното създаване на базови лагери за престой на Луната, Марс и потенциално отвъд тях.

НАСА многократно е известна с използването на ядрени задвижващи системи, както със сондите Voyager, така и с мисиите New Horizons и Curiosity, както съобщават от Space.com. Но SPD-6 призовава за по-широко използване на ядрена енергия за задвижване – нещо, което според експертите може значително да подобри способността за надеждно пътуване до и от Марс и други светове.

„Космическата ядрена агенция може да бъде фундаментално благоприятна технология за американските космически мисии до Марс и отвъд. Съединените щати възнамеряват да останат лидер сред държавите с изследователска и развойна дейност в областта на космоса, прилагайки ядрени енергийни технологии безопасно, сигурно и устойчиво в космическото пространство“, каза изпълнителният секретар на Националния космически съвет Скот Пейс пред Space.com.

Установяване

Ако САЩ действително достигнат до други планети, SPD-6 също призовава за разработване на ядрени реактори, които да помогнат на космическата агенция да остане там.

НАСА вече разработва малки реактори, за да поддържа база или колония на Луната, а дори в крайна сметка и на Марс. Сега новата директива призовава те да бъдат готови до края на десетилетието.

Предстои да разберем дали новият президент на САЩ Джо Байдън ще запази тази активност в сферата на ядрената енергетика и космоса, както и дали ще продължи започнатото от администрацията на Тръмп.

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини