Тръмп подписа указ относно лунните ресурси и добива на изкопаеми от другите небесни тела

17
1113

Президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа указ относно усвояването на космическите ресурси, включително и с комерсиални цели. Повдига се въпроса за добива на полезни изкопаеми на Луната и на другите небесни тела.

С този документ САЩ официално изразява своята позиция по този сложен въпрос. В указа директно се казва, че САЩ възнамерява да стимулира използването на космическите ресурси. Указът не нарушава международните задължения на САЩ по този въпрос.

Към днешен ден са в сила два основни документа за изследване на космоса. Това са „Договорът за космическото пространство“ от 1967 година и „Споразумението за дейността на различните държави на Луната и другите небесни тела“ от 1979 година. В съответствие с тези международни договори, всички държави имат право да изследват космоса. Едновременно с това се забранява намесата в процесите на други планети – например, не може да се пренасят микроорганизми от Земята на друг космически обект, където биха могли да оцелеят.

В указа специално се подчертава несъвършенството на сегашните международни отношения и неопределеността по отношение правата за добив на полезни изкопаеми и използването на космическите ресурси. По принцип, само 18 страни са ратифицирали Споразумението за Луната и едва 17 от 95-те страни членки на ООН – Споразумението за използването на космическото пространство само за мирни цели. А това внася неопределеност в тази материя.

„Америка трябва да има право да се занимава с бизнес разузнаване и да използва космическите ресурси в съответствие с този закон. Космическото пространство е юридически и физически уникално пространство за човешката дейност. Политиката на САЩ ще бъде такава, че да поощрява международната поддръжка на както на държавното, така и на частното използване на космическите ресурси“ – се казва в указа на президента на САЩ.

На практика с този указ Тръмп по законен път разрешава добива на полезни изкопаеми на Луната и на другите небесни тела. От друга страна, досега нямаше законови норми, които да забраняват подобна дейност. Но това е важен документ.

САЩ възнамерява до 2024 година да се завърне на Луната. Това става в рамките на невижданата по мащаби държавна лунна програма Артемида (Artemis). Преди няколко дни НАСА публикува нова информация за тази лунна програма. Основните елементи на инфраструктурата за обезпечаването на дългосрочното пребиваване на хора на Луната са системата за снабдяване с електрическа енергия, мобилен жилищен модул, основни жилища на повърхността на Луната и лунен роувър. Ще се извършват изследвания на естествения спътник на Земята с продължителност до 45 дни. Лунният модул побира до 4 души едновременно, а роувърът с отворена кабина може да се придвижва на близки разстояния.

Завръщането на САЩ на Луната е само първият етап от плана на Америка за усвояването на космоса. Разгоря се нова лунна надпревара, която за разлика от преди 50 години не е между СССР и САЩ, а между мнозина частни компании с много амбициозни планове.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
17 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари