Президентът Тръмп заяви, че САЩ няма да прави бизнес с Huawei, що се отнася до неща засягащи националната сигурност. Това няма да се промени и от евентуална търговска сделка с Китай.

Пред журналисти в Ню Джърси той заяви, че малки части от бизнеса на китайската компания могат да бъдат изключени от забраната. Това обаче ще бъде доста сложен процес.

„Трудно е да определиш какво се задава и какво не се задава, това все още е Huawei. Не искам да правим бизнес въобще, това е заплаха за националната сигурност. Вярвам, че медиите отразиха това по малко по-различен начин от реалността.“, казал той според Ройтерс.

Вече стана ясно, че вероятно Търговското министерство на САЩ ще удължи гратисния период за Huawei – за още три месеца. Това ще позволи на гиганта да купува някои неща от американски компании поне временно.

Сега разбираме, че директорът на Националния икономически съвет на Щатите, Larry Kudlow е потвърдил, че това влиза в плановете – като жест на добра воля.

„Мисля, че това действие ще покаже добра воля. Ще помогне и на американските компании, които имат нужда от още малко време, за да променят процесите и евентуално да вземат лицензи. Разбира се нищо не се променя по отношение дейността свързана с националната сигурност. Даваме тримесечна почивка на нашите компании.“, казва той на NBC.

Ако временният лиценз не бъде удължен, това може да е сериозен проблем за Huawei. Компанията ще има големи затруднения да поддържа съществуващите си телекомуникационни мрежи, но и статуквото с Android и Google пак ще е под въпрос.

Наскоро бе пусната първата операционна система на китайците за Internet-of-Things устройства – коли, телевизори, часовници и прочие. От корпорацията обявиха, че HarmonyOS може да бъде адаптирана да работи и на смартфони.

Другата интересна информация е от китайските медии, в които се споменава, че Huawei се готви да пусне конкурент на Google Maps през октомври.

Huawei предупреди Тръмп

Миналата седмица, изпълнителният директор на компанията Ren Zhengfei предупреди президента и администрацията му, че всеки опит да се спре достъпа на Huawei до Android ще принуди компанията да разруши доминацията на Google на пазара.

Вижда се, че компанията прави някакви усилия в тази посока. Кръжащата информация сочи, че тези усилия ще се увеличават. Толкова лесно ли обаче ще се случи това преразпределяне на пазара? Google не е случайна компания

И двете държави поемат удари и последствия от търговската война, която водят помежду си. Кой според вас взима превес към днешна дата? Има ли победители?

3
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
3 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
дам
дам

всеки опит да се спре достъпа на Huawei до Android ще принуди компанията да разруши доминацията на Google на пазара.

Което е напълно вероятно. За разлика от опита на M$ с Windows Phone, тук имаме 1 милиард китайци сигурни потребители, и още около 1 милиард от Индия, съседните държави – потенциални потребители.
Още нещо – налице е държавна помощ и законодателство. И не на последно място:

China Daily: Huawei’s R&D investment in 2018 exceeds $15 billion

Та има за какво да се притесняват онези от Alphabet Inc. Няма вечни неща и екосистеми.

Efix
Efix

САЩ не си направиха добре сметката и сега отстъпват – първо беше временно, после го удължиха, сега уж малки части от компанията можели да продължат да работят, утре изцяло свалят всички карти, защото китайците са си подготвили силна ръка …

mdmark
mdmark

Ох, дано го преизберат дядката. Американците си го заслужават. Бог да пази Америка!