Уеб приложенията, разработени с помощта на Node.js, все по-упорито изместват традиционни за сървърните приложения технологии и езици като PHP. За последните 5 години в Google са отбелязани почти двойно по-малко търсения за PHP, докато интересът към Node.js стремително нараства.

С над 10 пъти нараства и търсенето на Node.js специалисти през последните 4 години.

Раян Дал, един от създателите Node.js, за първи път официално презентира мулти-платформената среда по време на учредителната конференция JSConf EU на 8 ноември 2009. Node.js се радва на международно внимание и дава голям тласък на езика за програмиране не само в web browser, но и в сървърнoто пространство.

Докато през 2011, според резултатите, отразени в търсачката на Google, най-голям интерес към Node.js проявява Япония, през 2012 – Южна Корея, 2014 Node.js придобива популярност в цял свят.

В България специалистите по подбор също отчитат завишено търсене на Node.js кадри.

За сега в България Node.js  не се изучава в нито един от Университетите.

Как се става Node.js програмист

Добри Добрев, Мениджър SaaS проекти, в софтуерна компания Axway България:

Всеки, който има някакъв опит с който и да е програмен език, може бързо и лесно да надгради уменията си и да стане FULL STACK JavaScript програмист – т.е. да използва един език за разработване на всички компоненти (сървър, визуализация, база данни). За да подкрепим специалистите, които искат да се развиват в тази посока, на 31 Октомври Awxay стартира в България безплатен курс за JavaScript, Node.js и Java.

Какви предимства дава познаването на Node.js и JavaScript

  • js позволява създаването на уеб сървъри и мрежови инструменти, и дори настолни апликации използвайки само JavaScript и колекцията от модули в NPM каталога.
  • JavaScript може да се използва в браузър, в сървърна среда, както и за работа с информация от база данни.
  • JavaScript e най-подходящият избор за създаване на двете – уеб и мобилна версия – на дадено приложение, като позволява преизползването на код между тях.
  • Всеки, който познава езика JavaScript, би могъл да усвои по лесно и широко популярните библиотеки – jQuery / Backbone / Angular / React и платформи като Node.js.
  • Голяма част от HTML5 се състои във функционалности имплементирани с Познаването на този език помага за по-доброто разбиране на HTML5 стандартите и работата с браузъри.
  • JavaScript e най-подходящият език за крос-компилация и създаване на приложения на каквато и да е платформа -> Windows / Linux / macOS / iOS / Android и т.н. Един и същ код се използва за всички операционни системи, което пести време, пари и ресурси.
  • JavaScript е най-разпространеният език в Github (милиони програмисти използват GitHub като инструмент за споделяне на сорс код – работейки по проекти в екип с други колеги)
  • Всички софтуерни гиганти като Facebook / Google / Uber / Microsoft / Netflix / IBM използват все повече JavaScript и пренаписват огромна част от приложенията си на този език.“

Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари